Empack wil volledig afvalvrije beurs worden

Empack2018-1

Tijdens de komende beurseditie van 31 maart tot en met 2 april in Jaarbeurs Utrecht start Empack Nederland met het project Empack Towards Zero Waste. In drie jaar tijd wil Empack naar een volledig afvalvrije beurs.

Het streven is dat er tijdens Empack 2022 geen restafval meer is en er veel waardevolle grondstoffen voor hergebruik overblijven. Irma de Hoon, group event director van Easyfairs, vertelt dat Empack Nederland de eerste beurs van Easyfairs is die op dit concept overstapt. ‘Het is mede ingegeven door opmerkingen van bezoekers en standhouders. Wij houden ieder jaar een enquête onder hen na afloop van de beurs. Met name vorig jaar besteedden we tijdens de beurs in Den Bosch heel veel aandacht aan plastic recycling. Wij kregen toen de - terechte - opmerking terug hoe dat voor ons zelf zat? Als je het propageert, doe het dan ook zelf. Verbeter de wereld en begin bij je zelf.’

Driejarig traject

Easyfairs en EcoSmart kozen er bewust voor om er een driejarig traject van te maken. ‘EcoSmart adviseerde ons dat om het góed te kunnen doen. We beginnen eerst met consumentenverpakkingen. Bij ons komt daarnaast nogal wat bedrijfsverpakkingsafval vrij tijdens de opbouw van de stands. Alles in één keer is te veel. Er komt nogal wat op ons en de standhouders af. Daarbij moeten we overigens nooit uit het oog verliezen dat verpakkingen op zich een heel belangrijke functie hebben.’

Inzameling werkvloer

Empack2-300x200 Een medewerker van EcoSmart demonstreert het nasorteren van het restafval tijdens het MVO Nieuwjaarsevent 2020.

EcoSmart heeft in de afgelopen twee jaar tien evenementen gedaan. Ze verzorgde onder meer een project voor het Nationaal Sustainability Congres in 2018, Event Summit en het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland. Niet geheel toevallig een aantal events waar het publiek op voorhand al heel verantwoord met afval omgaat. Tijdens die laatste twee events werd met slechts 1,5 en 1,3 procent een bijzonder goede score gehaald, voor wat betreft het percentage restafval. EcoSmart heeft een duidelijk stappenplan gepresenteerd waarmee het Empack zoveel mogelijk afvalvrij wil maken. EcoSmart begint met een analyse. Vervolgens worden afspraken gemaakt met alle partijen over welke disposables worden gebruikt.

Twijfelbak helpt

Is eenmaal een keuze gemaakt voor disposables en eventueel hergebruik, kan de inkoop daarop worden afgestemd. En vervolgens ook de te scheiden afvalstromen. Daarbij moeten wegwerpartikelen, samengestelde verpakkingen en

Empack4-300x225 EcoSmart werkt met een herkenbare set 'grondstofbakken' en een 'twijfelbak'.

promotiematerialen zo veel mogelijk worden voorkomen. Op de beurs zelf moeten vervolgens voldoende en op de juiste plaats inzamelmiddelen staan. Een zogeheten EcoSmart afvalcoach zorgt ervoor dat de bakken tijdig geleegd en onderhouden worden.

Om het concept onder de aandacht te brengen moet een duidelijke ‘signing’ worden aangebracht en bewustzijn worden gecreëerd. Naast een bak voor papier-karton, PMD, groenafval en koffiebekers plaatst EcoSmart daarom bewust een ‘twijfelbak’ in plaats van een bak voor restafval. ‘Daarmee willen we mensen ervan bewust maken dat bepaald afval toch nog een waardevolle grondstof kan zijn in de drie seconden dat hij of zij er over nadenkt of hij iets in de twijfelbak moet gooien. We hebben op de beurs ook een eigenstand en daarin gooien we de bak met restafval op de kop. Daar selecteren we vervolgens ter plekke nog de afvalstromen uit die uiteindelijk toch nog in een van de grondstofbakken kunnen.’

Lerend proces

Empack3-200x300 Willem Sterkenburg, directeur van EcoSmart

Het mooie van het driejarig contract is dat het een lerend proces is aldus Sterkenburg. ‘We streven naar 0 procent afval, maar dat is een utopie.’ EcoSmart streeft voor het eerste jaar naar een verhouding van 20 procent restafval en 80 procent nieuwe grondstoffen. ‘Als je uiteindelijk op 6 procent restafval komt, kom je toch tot een percentage van 94 procent nieuwe grondstoffen.’ Naast concrete afvalreductie past het ook bij de verantwoordelijkheid die de verpakkingsbranche neemt ten aanzien van duurzaamheid en circulariteit, is de overtuiging van Sterkenburg. ‘Het realiseren van een betere afvalscheiding - zodat zo min mogelijk afval weg hoeft te worden gegooid, maar als grondstof voor nieuwe producten kan worden ingezet - is voor iedereen beter.’

Empack 2020

Empack is het jaarlijkse platform waar zowel verpakkingsleveranciers als afnemers aanwezig zijn. Dat maakt van Empack een belangrijke gelegenheid om direct in contact te treden met de totale verpakkingsindustrie, in slechts drie dagen tijd. Op 31 maart,1 en 2 april 2020 opent beursorganisator Easyfairs haar deuren in Jaarbeurs Utrecht om de Nederlandse verpakkingsindustrie te ontvangen.

[intermezzo: 1]
Lees ook
Zweden, Finland, België en Nederland promoten verkoop biologisch met nieuwe campagne

Zweden, Finland, België en Nederland promoten verkoop biologisch met nieuwe campagne

Nederland start samen met Zweden, Finland en België een nieuwe campagne om de verkoop van biologische producten te stimuleren. Het gaat om een nudging-campagne waarbij door middel van subtiele aanpassingen in de supermarkt en online omgeving de verkoop van biologische producten wordt gestimuleerd.

Organisatie Empack 2022 kijkt terug op geslaagde editie

Organisatie Empack 2022 kijkt terug op geslaagde editie

Ruim 250 exposanten presenteerden zich op Empack 2022 aan 5.500 bezoekers in Evenementenhal Gorinchem. De organisator Easyfairs noemt het een geslaagde editie. Netwerken was de hoofdmoot en de kennissessies werden goed bezocht.

Programma Empack 2022 bekend

Programma Empack 2022 bekend

Het programma voor de verpakkingsbeurs Empack 2022 is rond. Dat meldt beursorganisator Easyfairs. Naast aandacht voor circulariteit en recyclebare verpakkingsoplossingen brengt Easyfairs “een controversiële discussie over de effecten van duurzaamheid in roerige tijden op verpakkingen”.