Eigen controle slachthuizen onvoldoende

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

DEN HAAG - De eigen controlesystemen voor voedselveiligheid in slachthuizen moeten beter. Dat blijkt uit resultaten van de eerste inspecties bij bedrijven die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag op internet publiceert.

DEN HAAG - De eigen controlesystemen voor voedselveiligheid in slachthuizen moeten beter. Dat blijkt uit resultaten van de eerste inspecties bij bedrijven die de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag op internet publiceert.


De controle door de VWA bij de grote slachterijen vindt plaats om te kijken of ze wel voldoende zelfcontrole hebben. Tot nu toe zijn de resultaten van 5 bedrijven opnebaar gemaakt. Het gaan om Abattoir Amsterdam, Vion Apeldoorn, Boer en Zn. in Capelle aan den IJssel en Slachthuis Nijmegen en Friesland Vlees in Leeuwarden.


De tekortkomingen tot nu toe zijn vooral administratief van aard en hebben geen directe gevolgen voor de voedselveiligheid. De slachterijen hebben wél een goede risicoanalyse uitgevoerd maar schieten duidelijk tekort in het beschrijven van de procedures om risico’s terug te dringen. Ook zijn tekortkomingen geconstateerd in de analyse van mogelijke risico’s.


Een systeem van zelfcontrole maakt onderdeel uit van het HACCP-plan. De VWA kijkt de komende tijd of de grote slachterijen hun werkprocessen wel goed hebben beschreven en of ze ook uitvoeren wat beschreven straat. De controle is feitelijk een soort jaarlijks theorie-examen voor de bedrijven.


De resultaten van de inspecties onder slachterijen door de VWA worden openbaar om zo vertrouwen van de samenleving, burgers en bedrijven te vergroten.


De controlegegevens van de 50 grootste slachthuizen in Nederland worden de komende maanden openbaar gemaakt. De bewuste bedrijven krijgen hun eigen resultaten eerst zelf te zien. Dan kunnen ze een reactie toevoegen.


Tot nu toe heeft alleen Slachthuis Nijmegen daar gebruik van gemaakt. Het bedrijf is het eens met de resultaten en stelt dat maatregelen genomen zijn of worden om herhaling te voorkomen.


Lees ook:

VWA en Skal gaan gegevens uitwisselen (13 april 2007) 


Toezicht op vleesketen moet effectiever (21 februari 2007)


Slachter moet meer betalen voor keuring (14 februari 2007) 


Inspectiedata VWA amper bekeken (26 januari 2007)


Of kijk in onze:

HACCP Module


Download:

VWA-resultaten van de eerste slachthuizen

Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!


Altijd op de hoogte blijven?