Voorzitter van de commissie Meestertitels Slagersbranche, Wim van den Brink reikte op donderdag 15 maart de eerste twee oorkondes en versierselen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in Boerderij Mereveld in Utrecht. Slagers Dennis van Dun en Wouter van de Veen zijn de eersten die deze prestigieuze titel mogen dragen. Ze hebben de diverse onderdelen van de Meesterproef met succes afgerond. Een pittig en lang traject van ruim een jaar, waarin in ze op drie onderdelen beoordeeld werden door een commissie van deskundigen uit de branche. Die onderdelen waren: Vers vlees bewerking, Worstmakerij & Traiteur en Ondernemerschap. In totaal maar liefst 75 criteria, waaronder 22 bereidingswijzen in 11 onderdelen.
Hoogst haalbare
Ad Bergwerff, voorzitter van de commissie Meesterproef, gaf in zijn speech aan dat zijn slagershart warm werd van zoveel prachtige producten. "Dit is het hoogst haalbare in ons vakgebied. "Je moet uitblinken in alle facetten en een excellente beheersing van het vak laten zien.
Dat kon door de nieuwe Meesterslager Dennis van Dun van slagerij Van Roessel uit Waalwijk worden beaamd. "Zelf slachten doe ik niet meer, daar heb ik opnieuw voor moeten oefenen. Deze titel heeft veel waarde, omdat het laat zien dat je een allround ondernemer ben. Want ik ben niet de beste worstmaker en ik heb misschien niet de mooiste winkel, maar het gaat om het totaalplaatje. Het was heel zwaar, want je moet het tussendoor doen. Kerst gaat gewoon door."
Dat het een zwaar traject was, vindt ook Wouter van de Veen. Ik heb veel kunnen en moeten oefenen, maar het is vooral mooi voor het ambacht." Van de Veen hoopt nu in zijn slagerij in Ederveen, die hij samen met zijn vader runt, te kunnen gaan oogsten.
De oorkonde zal een prominente plek in de slagerijen van de beide Branche-erkende Meesterslager krijgen. Beiden kregen ook een fraai speldje en een persoonlijke buis. De titel Branche-erkende Meesterslager is dan ook een persoonlijke titel en geen onderscheiding voor de winkel
Mark Tuitert
Talent en doorzettingsvermogen zijn termen die ook speciale gast oud-schaatser Mark Tuitert bekend in de oren klinken. In zijn verhaal 'Groot Dromen' (maar wel met beide benen op de grond) nam hij de aanwezigen mee naar zijn Olympische Gouden race op de 1500 meter van 2010 in Vancouver. "Alles moet kloppen en je krijgt maar één kans", aldus Tuitert. De druk is enorm hoog. Tuitert heeft in zijn carrière voorspoed en tegenslagen gekend. Voor Vancouver kwam hij van ver, maar "als alles samenvalt, is de werkelijkheid mooier dan de droom."