Eerste helft 2022 minder varkens geslacht

slachthuis varkens_pixabay

Foto: Pixabay

In Nederland zijn er 4 procent minder varkens geslacht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Slecht een klein deel van deze productie is biologisch. Daarnaast is er een lichte stijging van de prijs voor een slachtvarken.

De eerste weken van 2022 zijn er volgens de cijfers van RVO in Nederland bij 8,7 miljoen varkens geslacht. Vorig jaar waren dit er ruim 9 miljoen. Het gemiddelde gewicht bleef vrijwel gelijk. De eerste helft van 2022 lag het gemiddelde karkasgewicht op 100,35 kilogram. Een kleine afname ten opzichte van 2021. Toen was dit gewicht 100,42 kilo.

Stijging prijs

Pigbusiness signaleert een voorzichtige opwaartse trend op de Europese slachtvarkensmarkt. “Na lichte prijsstijgingen in verschillende EU-landen vorige week, volgen nu ook de prijzen voor slachtvarkens in Nederland, Frankrijk en Spanje met stijgingen van tussen de 4 en 8 cent.” Dit komt volgens Pigbusiness met name door het geringe aanbod van slachtvarkens en de toegang tot de Chinese markt is weer open. Deze prijsstijgingen zijn te laag om de gestegen (voer-)kosten te compenseren.

Biologisch

Minder dan 1 procent van de Nederlandse varkensvleesproductie is biologisch, meldt Boerderij. De totale productie ligt op 9.500 ton per jaar. Ongeveer de helft van de productie blijft in Nederland, de rest is bestemd voor de Export, waarbij Duitsland het belangrijkste afzetland is. De grootste afnemer van biologische varkens is De Groene Weg, een dochteronderneming van de Vion Food Group. Hier worden ongeveer 75 procent van de biologische vleesvarkens in Nederland geslacht.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Meer over
Lees ook
Neem een kijkje bij de varkenshouderij

Neem een kijkje bij de varkenshouderij

The Pig Story organiseert op 10 en 11 september het Weekend van het Varken. Veertien varkenshouders over heel Nederland geven uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei activiteiten op hun boerenerf.

Inschrijving Beste Idee van Varkensland gestart

Inschrijving Beste Idee van Varkensland gestart

De zevende editie van de innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland is gestart. Het thema is ‘Blik op de Toekomst’. Ondernemende varkenshouders, en andere personen die betrokken zijn bij de sector kunnen zich tot 12 september 2022 inschrijven.

Scherp toezicht NVWA op onbedwelmd slachten tijdens het Offerfeest

Scherp toezicht NVWA op onbedwelmd slachten tijdens het Offerfeest

Tijdens het Offerfeest 2022 houden dierenartsen van de NVWA scherp toezicht op het doden van dieren. Niet alleen zijn er in elk slachthuis dierenartsen aanwezig, ook houden NVWA, de politie en de Veiligheidsregio's extra controles.