Een op drie hamstert om btw-verhoging

shutterstock_581002882-1-272x156

Bijna een op de drie mensen is met het oog op de aanstaande verhoging van het lage btw-tarief van plan om voor 1 januari nog extra boodschappen in te slaan. Ook gaat 21 procent voor de jaarwisseling nog even snel naar de kapper en bestelt 10 procent alvast theater- en concertkaarten voor volgend jaar.

Dat meldt overheidsplatform Wijzer in geldzaken na onderzoek onder duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek wijst uit dat ruim 80 procent van de Nederlanders financiële goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar. Zuiniger aan doen (37 procent), minder onnodige uitgaven (37 procent) en niet rood staan (26 procent) vormen de top drie goede voornemens. De top drie van zaken waarop mensen willen besparen, bestaat uit de dagelijkse boodschappen (38 procent), winkelen (33 procent) en energie (27 procent).

Btw-verhoging kost huishoudens €300

Vanwege de verhoging van de energiebelasting per 1 januari zou 58 procent van de deelnemers sowieso zuiniger met energie willen omgaan. Bijna de helft, 47 procent, weet volgens het platform overigens niet welke veranderingen in wet- en regelgeving die 1 januari ingaan van invloed zullen zijn op hun portemonnee. Nederlandse huishoudens zijn door de btw-verhoging volgend jaar gemiddeld zo’n 300 euro duurder uit, zo berekende ING eerder. Het lage btw-tarief wordt per 1 januari 2019 verhoogd van 6 naar 9 procent, waardoor de inflatie naar verwachting zo’n 0,6 procent extra zal toenemen.

Hogere supermarktomzet door hogere btw-tarief

De verhoging zorgt voor een stijging van de supermarktomzet met zeker €840 miljoen, zo berekende het Foodservice Instituut Nederland in oktober. Zo’n 86 van de supermarktomzet in voedings- en genotmiddelen valt onder het lage tarief.

[intermezzo:1]
Lees ook
Consument gaat meer betalen voor voeding

Consument gaat meer betalen voor voeding

Naast de hoge prijzen voor energie en grondstoffen exploderen nu ook de opslagkosten voor voeding. Het gevolg is volgens Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking, dat de consument nog meer betalen voor voeding. Hieronder legt hij uit hoe het zit.

Consument betaalt meer voor boodschappen in de supermarkt

Consument betaalt meer voor boodschappen in de supermarkt

De consument betaalt gemiddeld 18,5 procent meer voor de boodschappen in de supermarkt dan 11 maanden geleden. Dat blijkt uit onderzoek van GfK, meldt NOS.

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.