Een miljoen beloning voor kweekvlees

attachment-001_food-image-VLS4982I01

RIJSWIJK - Dierenrechtenorganisatie PETA looft 1 miljoen dollar uit voor de eerste wetenschapper die voor 2012 kipvlees kan produceren zonder daarvoor dieren te slachten.

RIJSWIJK - Dierenrechtenorganisatie Peta looft 1 miljoen dollar uit voor de eerste wetenschapper die voor 2012 kipvlees kan produceren zonder daarvoor dieren te slachten.


Dat kan volgens de organisatie door dierlijke stamcellen in een drager te plaatsen en daar te laten groeien, de zogenoemde in-vitrotechniek.


Volgens Peta zitten wetenschappers op dit gebied zonder fondsen en kan de beloning van 1 miljoen dollar in het vooruitzicht stimulerend werken.


'Er zijn al enkele technologische stappen in de goede richting gezet, maar het zal nog jaren duren voor dit soort vlees op de markt zal komen.'


Voorwaarden

Aan het winnen van de dollars zit wel een aantal voorwaarden. Zo moet het vlees qua smaak en samenstelling niet te onderscheiden zijn van echt kipvlees.


Tien juryleden zullen de kip en het 'kweekvlees' vergelijken en bij een score van 80 of hoger, zal het bedrag uitgekeerd worden.


Het vlees moet dan wel tegen marktprijs op de markt kunnen komen en op grote schaal geproduceerd kunnen worden.


Controversieel

Overigens geldt de wedstrijd als controversieel onder de meer dogmatische Peta-leden, die vinden dat mensen helemaal geen vlees moeten eten, gekweekt of niet. 'We gaan hier leden om verliezen', voorspelt een van de Peta-oprichters, Ingrid Newkirk.


Lees ook:

Pornoster strijdt tegen dierenleed (12 maart 2008)

Kweekvlees internationaal op de kaart (fotoverslag) (19 februari 2008)

Branche ziet toekomst in kweekvlees (25 juli 2007)

'Eten kweekvlees over 4 jaar al mogelijk' (29 juni 2007)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Peta

Alle berichten over kweekvlees

We hebben weer een nieuwe stelling!

'Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld'.

Stem hier

Meer over
Lees ook
Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van ‘schaarse vergunningen’. Voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer.Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur...

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets introduceert notering prijsmutaties

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, is vanaf 14 oktober 2019 begonnen met de wekelijkse DCA-notering prijsmutaties varkensvleesonderdelen. Dit zijn de gemiddelde slachterij/grossier prijsmutaties voor de lopende week ten opzichte van die van de week daarvoor.Het gaat bij de noteringen om: Karkas, Buiken, Hammen, Spek, Ribben, Wangen, Nekken met been,...