Eat-commissie: radicaal ander voedingspatroon nodig

attachment-001_food-image-VLS11987I01

Om over dertig jaar bijna tien miljard mensen verantwoord te kunnen voeden, is een menu van veel groenten, fruit en peulvruchten, een beperkte hoeveelheid kip en vis, en weinig of geen rood vlees nodig. Daarmee kunnen mens en milieu de komende jaren duurzaam voortbestaan, zegt een groep wetenschappers na drie jaar onderzoek.

Er moeten radicale veranderingen komen in het menselijk eetpatroon om een dalende levensverwachting en blijvende schade aan het milieu te voorkomen, staat in het onderzoek van de internationale groep onderzoekers, dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet en is overgenomen door de NOS.

50 procent minder vlees

Volgens de groep experts op het gebied van voeding, landbouw en milieu, de zogeheten Eat-commissie, moet de consumptie van ongezond voedsel, zoals rood vlees en toegevoegde suiker, wereldwijd gemiddeld met meer dan 50 procent afnemen om aan de eerdergenoemde 2050-doelstelling te voldoen. Daartegenover staat een toename van meer dan 100 procent van de consumptie van gezond voedsel, zoals fruit en groente. ‘Dit kan alleen worden bereikt door grootscheepse actie. Een mondiale verschuiving naar gezonde voedingspatronen, een sterke afname van voedselverspilling en grote verbeteringen in de voedselproductie. Een Grote Voedseltransformatie is zowel noodzakelijk als haalbaar', concludeert de commissie.

Voedsel voor 10 miljard mensen

attachment-001_food-image-1488912 De Eat-commissie stelt dat een gezond en duurzaam eetpatroon grotendeels bestaat uit groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en onverzadigde vetten en een beperkte hoeveelheid vis en kip.

Voedsel dat zoveel mogelijk moet worden beperkt, bestaat uit rood vlees (zoals rund- en varkensvlees), bewerkt vlees (salami), toegevoegde suikers, bewerkte granen (witte rijst) en zetmeelrijke groenten (aardappelen).

Als het lukt om mondiaal dit ‘dieet’ van de grond te krijgen, is het volgens de commissie mogelijk om in 2050 bijna 10 miljard mensen te voeden met een gezond voedingspatroon dat binnen de grenzen van voedselproductie blijft. De Eat-commissie heeft alle elementen meegewogen, zoals de gevolgen klimaat, zoet water, biodiversiteit en de stikstofkringloop op aarde.

'Taart was vroeger bijzonder'

reserve-taart_binnenzijde-300x225 Taart at je vroeger als bijzonderheid, nu kan het elke dag. Foto: archief VMN

Voedseldeskundige Guido Camps reageert in het NOS Radio 1 Journaal dat de aanbevelingen gedurfd zijn. ‘Slechte eetgewoonten zijn normaal geworden. Waar je vroeger een stukje taart at op een feestje, is dat nu verschoven naar de norm. Je kunt overal zoetigheid en andere slechte dingen krijgen. Dat leidt aan de ene kant tot problemen voor onze gezondheid en aan de andere kant, zo zeggen deze wetenschappers, is onze voedselproductie niet duurzaam.’

Durft de politiek dit aan?

De vraag is volgens hem of de politiek het straks aandurft om burgers te zeggen wat ze wel en niet kunnen eten en drinken: ‘De commissie heeft het bijvoorbeeld over maximaal 30 gram suiker per dag. Daar ga je met een blikje cola al overheen. Als je het aan de markt overlaat en mensen geeft wat ze willen, neemt obesitas toe en eten mensen veel vlees. Maar als je kijkt naar het preventieakkoord en het klimaatakkoord zien we dat de politiek worstelt met ingrijpen.'

NOS omschrijft ideaal menu

De onderzoekers adviseren een gezond en houdbaar dieet dat bestaat uit veel granen (232 gram per dag), groente (300 gram), fruit (200 gram) en aardappelen (50 gram). Om de voedselproductie voor 10 miljard mensen in de hand te houden moet de vleesconsumptie tegen die tijd omlaag. We kunnen nog wel kip (29 gram), vis (28 gram), en rood vlees (14 gram) eten. Maar de meeste mensen zullen dat volgens het dagmenu van de Eat-commissie minder doen dan nu.

Lees ook
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

Een meerderheid van de Nederlanders steunt het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten, zo blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van ProVeg.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).