Duitsland heeft Bratwurstmuseum

Het typisch Duitse worstje heeft eindelijk een echt museumHOLZHAUSEN - Duitsland heeft een heus Bratwurstmuseum. Het museum dat een ode is aan het nationale gerecht bij uitstek is zondag geopend in Holzhausen in de deelstaat Thüringen.

Deze regio wordt gezien als de bakermat van de specialiteit, die volgens de initiatiefnemers kan bogen op een ruim 600-jarige geschiedenis. Het initiatief komt van mensen die Thüringse vleeswarentraditie willen beschermen.

Het museum biedt een permanente tentoonstelling over ondermeer de culturele functie van de Bratwurst in het maatschappelijk leven en de apparatuur die bij de bereiding in zwang is (geweest). Er is ook een overzicht te zien van de ontwikkeling van de varkensrassen en bijvoorbeeld de oorkonde uit 1404 waarin de Thüringse Bratwurst voor het eerst met naam en toenaam wordt vermeld.

Het museum in Holzhausen is niet het eerste museum in Duitsland dat geheel aan een bepaalde soort worst is gewijd. Berlijn heeft al geruime tijd een Currywurstmuseum aan de prominente Kurfürstendamm.

(Correspondent: Wim Verseput)

Lees ook
Investeren: ja of nee?

Investeren: ja of nee?

Wanneer ik in ons bedrijf rondloop en ik zie wat er aan apparatuur aanwezig is, denk ik wel eens terug aan hoe de situatie was bij onze start 27 jaar geleden. Wij namen een moderne en goed ingerichte slagerij over, zoals het toen omschreven werd door de verkoper. ‘

‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden.

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het derde deel van deze rondvraag...