Duitse Vogelgriep baart zorgen

22 december 2014 Eric Schuurman

De nieuwe uitbraak van vogelgriep in de Duitse plaats Neubörger, zo'n 15 kilometer van de grens met Nederland, wekt opnieuw zorgen bij de Nederlandse pluimveesector. 'Een nieuwe uitbraak in Nederland is helaas mogelijk', aldus Eric Hubers, voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij. 'We nemen deze waarschuwing uit Duitsland zeer serieus.

Niet alleen vanwege de blijvende dreiging dat het virus opnieuw uit de lucht kan vallen, maar ook vanwege het risico dat het virus vanuit Duitsland naar hier is versleept. Met een incubatietijd van circa 21 dagen worden de komende weken weer spannend', zegt Hubers.

Tussen de Duitse getroffen regio en Nederland zijn intensieve contacten, aldus pluimveeorganisatie Avined. De afgelopen weken hebben er 1.410 handelstransporten tussen de regio's plaatsgevonden, voornamelijk van vleeskuikens en eendagskuikens. Momenteel is er geen transport meer tussen Nederland en de tienkilometerzone rondom Neubörger. Wel worden nog altijd eendagskuikens naar de rest van Duitsland vervoerd, en komen er vleeskuikens uit andere delen van Duitsland naar Nederlandse slachterijen.

Voor slachterijen is het een tegenvaller dat er in januari minder vleeskuikens vanuit Duitsland komen, aldus Jan Odink, voorzitter van de slachterijenorganisatie Nepluvi. 'Begin januari neemt het aanbod in Nederland af, doordat er na de eerste vogelgriepuitbraken hier een verbod op het vervoer van eendagskuikens gold. We hadden gehoopt dit gat op te vullen met aanbod uit Duitsland, maar ook daar zal nu minder aanbod zijn.'

Altijd op de hoogte blijven?