Duitse slachterij Tönnies gaat weer slachten

Het grote Duitse slachtbedrijf Tönnies heeft de productie na een lockdown in de hoofdvestiging in Rheda-Wiedenbrück in beperkte mate hervat.

Half juni werd het bedrijf gesloten nadat circa 1400 van de 6000 werknemers besmet bleken met het nieuwe coronavirus. Dat bracht de autoriteiten ertoe plaatselijke en tijdelijke coronamaatregelen af te kondigden in gemeenten rond de slachterij en vleesverwerker Tönnies.

Stuwmeer aan varkens

Het is niet duidelijk of het bedrijf toestemming heeft alle activiteiten te hervatten. Vooralsnog mogen 30.000 varkens naar het bedrijf worden gebracht. Dat zijn er zeker vijfhonderd meer dan wat er op één normale werkdag wordt afgeleverd.

Er is nog overleg over de hervatting van de hele productie. Het stilleggen van Tönnies heeft een ‘stuwmeer’ aan varkens in stallen veroorzaakt, omdat veebedrijven hun dieren niet meer kwijt kunnen. attachment-duurzaamvarkensvlees-300x200

Subsidie Tönnies

Eerder ontstond er nog ophef rond de Duitse vleesverwerker in de politiek. Tönnies, dat 16.500 werknemers telt en ongeveer 7 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten heeft, vroeg vrijdag om financiële steun van de regering om werknemers te betalen die in quarantaine waren geplaatst zonder ziek te worden, meldde de Frankfurter Allgemeine.

Lockdown

'Ik heb hier niet veel sympathie voor', reageert minister van Landbouw Julia Klöckner in een andere krant, Bild am Sonntag. 'Nadat een hele regio tot sluiting is gedwongen, zal dit de irritatie van het publiek niet helpen verminderen.'

In omliggende gebieden raakte voor 600.000 inwoners het openbare leven tijdelijk ontwricht.

Slachterij

Karl-Josef Laumann, minister van Arbeid in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar het slachthuis zit, zei dat Tönnies weliswaar juridische gronden heeft om het verzoek om financiële steun te doen, maar dat het bedrijf voorzichtig moet zijn. 'Ik zou heel erg nadenken over hoeveel meer de bevolking van Noordrijn-Westfalen accepteert', zei hij tegen Bild.

Impact corona vleesindustrie

De impact van corona is vooral groot in de varkensvleesindustrie. Na uitbraak van corona daalde de prijs van biggen met 54 procent en die van vlees in het algemeen met 24 procent, zo vertelde Rene Veltman, sectormanager varkenshouderij bij de Rabobank onlangs tijdens een webinar dat VMT volgde. In datzelfde webinar riep John de Jonge, COO Pork bij Vion tot meer ketenvorming om zo de sector goed door de coronacrisis te kunnen lozen.

 
 
Lees ook
Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.