Duitse rechter erkent beroepsverbod Adriaan Straathof

16 december 2014 Wim Verseput Boerderij Adriaan Straathof. Foto: Koos Groenewold

Het Verwaltungsgericht in het Duitse Magdeburg heeft het aan de Nederlandse zeugenhouder Adriaan Straathof opgelegde verbod om dieren te houden, bevestigd. Dat is de uitkomst van een spoedprocedure.

Volgens het Verwaltungsgericht heeft de Landkreis Jerichow het voor Straathof als natuurlijke persoon geldende verbod terecht opgelegd wegens herhaaldelijk door veterinaire controleurs geconstateerde overtredingen van de dierenwelzijnsregelgeving. Zo zouden niet levensvatbare biggen op een wrede manier worden doodgeslagen en zeugen in te krappe boxen worden gehuisvest.

'Forse ingreep'

Straathof had tegen het Jerichower vonnis in Magdeburg beroep aangetekend. Het gerecht erkent wel dat het verbod een 'forse ingreep' is in de grondrechten van Straathof. De ondernemer, die in Duitsland bekend staat als 'Der Schweine-Baron', kan nu in tweede instantie in beroep bij het Oberverwaltungsgericht in dezelfde stad.

Nederlandse bedrijven

De Gelderlander meldt dat het beroepsverbod geen gevolgen heeft voor de activiteiten van Straathof in Nederland. 'Een beroepsverbod dat door de Duitse overheid is opgelegd, geldt niet voor bedrijven van dezelfde ondernemer in Nederland', zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in dat dagblad. Straathof is in Nederland eigenaar van vijf bedrijven, waaronder De Knorhof in Buren. In Duitsland bezit hij 25 productielocaties, voornamelijk in de voormalige DDR, en in Hongarije acht.

Altijd op de hoogte blijven?