Duidelijker regels rond omschrijving kalfsvlees

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen om duidelijker regels op te stellen rond de markering van kalfsvlees. Er wordt vooral gepleit om de leeftijd van het dier tijdens de slacht te kunnen achterhalen.

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen om duidelijker regels op te stellen rond de markering van kalfsvlees. Er wordt vooral gepleit om de leeftijd van het dier tijdens de slacht te kunnen achterhalen.


De landbouwcommissie van het EP is het daarmee eens met de Europese Commissie die harmonisatie voorstelt. Volgens een rapport van de Franse Bernadette Bourzai van de socialistische fractie varieert de definitie van kalfsvlees aanzienlijk binnen de EU.


Tot 8, 12 of 14 maanden

De meeste EU-lidstaten spreken van kalfsvlees zolang de dieren vóór de leeftijd van 8 maanden worden geslacht. Spanje en Denemarken omschrijven kalfsvlees echter nog tot een leeftijd van 12 of zelfs 14 maanden. In Nederland bestaan beide categoriën. Hier wordt de eerste groep wit kalfsvlees genoemd.


Oneigenlijke gronden

Kalfsvlees als verkoopaanduiding levert een hogere marktprijs op bij verkoop. Bij het verlaten van slachthuizen kunnen prijsverschillen (tussen vlees tot 8 maanden en van 8 tot 12 maanden) oplopen tot 2 tot 3 euro per kilo. Vlees van 8 tot 12 maanden dat als kalfsvlees verkocht wordt, levert op oneigenlijke gronden dus hogere marges op. Hier wil Europa vanaf door nauwkeuriger verkoopbenamingen voor consumenten te gaan hanteren.


Welomschreven namen

Het rapport van Bourzai is gebaseerd op het voorstel van de Europese Commissie om tot nauwkeuriger omschrijvingen voor consumenten te komen over wat zij kopen. De EC wil welomschreven verkoopbenamingen invoeren aan de hand van de slachtleeftijd.


X en Y wordt V en Z

Oorspronkelijk werd voorgesteld om X te gebruiken voor geslachte dieren in de leeftijd van 0 tot 8 maanden en Y voor 9 tot 12 maanden. Via een amendement is nu besloten respectievelijk de letters V en Z te gebruiken om verwarring met het geslacht van de kalveren te voorkomen.


Wanneer de nieuwe verkoopbenamingen ingaan mogen termen als kalf en kalfsvlees niet meer gebruikt worden.


Lees ook:

Verboden groeibevorderaar in kalfssector (21 november 2006)


Akkoord kalfsvleessector EU (13 september 2006)


Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over kalfsvlees

 

Altijd op de hoogte blijven?