Dreiging blanco stem om rituele slacht

13 augustus 2012 Edwin Rensen

ELL - Het PvdA-Statenlid Öztürk dreigt blanco te stemmen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Hij is het niet eens met het standpunt van zijn partij over ritueel slachten.

ELL - Het PvdA-Statenlid Öztürk dreigt blanco te stemmen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Hij is het niet eens met het standpunt van zijn partij over ritueel slachten.

Het Limburgse Statenlid Selçuk Öztürk zegt zo een signaal af te willen geven 'dat een miljoen mensen, moslims en joden, straks geen halal of koosjer vlees meer kunnen eten,' aldus De Telegraaf. Als hij geen senaatskandidaat kan vinden die zijn standpunt deelt, stemt hij blanco.

Meerderheid

De leden van de Provinciale Staten kiezen in mei de leden van de Eerste Kamer. Als Öztürk niet op een kandidaat van zijn eigen partij stemt, kan dat gevolgen hebben voor de samenstelling van de senaat. Het hangt erom of de coalitiepartijen VVD en CDA samen met hun gedoogpartner PVV een meerderheid zullen halen.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer steunt het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een einde te maken aan de uitzondering in de wet waardoor joodse en islamitische slachters dieren zonder verdoving mogen slachten. Het voorstel lijkt een meerderheid te halen in de Kamer.

Het debat gaat over een paar weken verder maar eerst is er nog een hoorzitting.

Een analyse en verslag van het Kamerdebat in Vleesmagazine van mei.

Lees ook:
Regering: onverdoofd slachten betekent extra leed (13 april 2011)
Bezorgdheid over verbod rituele slacht - film - (13 april 2011)
'Ritueel geslacht dier voelt pijn' (13 april 2011)
Opperrabijnen doen oproep aan Nederlandse politiek - radiofragment (12 april 2011)
CDA wil hoorzitting over ritueel slachten (12 april 2011)
Joodse Gemeente vraagt politiek om behoud ritueel slachten (11 april 2011)
'Einde onverdoofd ritueel slachten' (7 april 2011)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over ritueel slachten 

 

Altijd op de hoogte blijven?