Draagvlak voor eiwittransitie

3 februari 2022 Redactie Food
Foto: Michael Wave / Pixabay

Minder vlees eten en veranderingen in de veehouderijen. Daar staan veel Nederlanders achter. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas, in opdracht van ProVeg Nederland.

In samenwerking met de Vrije Universiteit onderzocht Kieskompas van 8.575 Nederlanders hun mening over het gebruik van dieren voor voedsel en de toekomst van onze vleesconsumptie. Daaruit blijkt dat een groot deel (72%) vindt dat we minder dieren moeten eten en ruim vier op de vijf Nederlanders ongemak voelt bij de manier waarop dieren worden gebruikt in de voedselindustrie.

42% vindt dat dieren het recht hebben niet als voedsel gebruikt te worden. Een kwart vindt juist dat dieren ondergeschikt zijn aan mensen. Een op de vijf Nederlanders is er voorstander van om slachthuizen te verbieden en 13% wil een overheidsverbod op de gehele veehouderij. 60% van de Nederlanders wil een verbod op de huidige intensieve veehouderij.

Van de respondenten hoopt 28% op een toekomst waarin geen dieren meer voor voedsel worden gebruikt. Iets minder dan een kwart (23%) verwacht dat we binnen een eeuw in Nederland geen dieren meer als voedsel gebruiken, bijvoorbeeld door de opkomst van plantaardige alternatieven of kweekvlees. Van de jongeren gelooft zelfs de helft dat kweekvlees dierlijk vlees overbodig zal maken.

Ondanks dat Nederlanders veganistischer zijn gaan denken, eet de meerderheid nog altijd graag vlees. Wel lijkt er een brede consensus te zijn dat de vleesconsumptie omlaag moet. Er bestaat volgens het onderzoek een breed maatschappelijk draagvlak voor de eiwittransitie: het eten van meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten.  

Meer weten over de eiwittransitie? Lees dan het artikel 'De eiwittransitie belicht - Waar gaat het naartoe?' uit Vleesmagazine 8-2021.

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?