Draagvlak voor eiwittransitie

Beyond Meat burger_pixabay

Foto: Michael Wave / Pixabay

Minder vlees eten en veranderingen in de veehouderijen. Daar staan veel Nederlanders achter. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskompas, in opdracht van ProVeg Nederland.

In samenwerking met de Vrije Universiteit onderzocht Kieskompas van 8.575 Nederlanders hun mening over het gebruik van dieren voor voedsel en de toekomst van onze vleesconsumptie. Daaruit blijkt dat een groot deel (72%) vindt dat we minder dieren moeten eten en ruim vier op de vijf Nederlanders ongemak voelt bij de manier waarop dieren worden gebruikt in de voedselindustrie.

42% vindt dat dieren het recht hebben niet als voedsel gebruikt te worden. Een kwart vindt juist dat dieren ondergeschikt zijn aan mensen. Een op de vijf Nederlanders is er voorstander van om slachthuizen te verbieden en 13% wil een overheidsverbod op de gehele veehouderij. 60% van de Nederlanders wil een verbod op de huidige intensieve veehouderij.

Van de respondenten hoopt 28% op een toekomst waarin geen dieren meer voor voedsel worden gebruikt. Iets minder dan een kwart (23%) verwacht dat we binnen een eeuw in Nederland geen dieren meer als voedsel gebruiken, bijvoorbeeld door de opkomst van plantaardige alternatieven of kweekvlees. Van de jongeren gelooft zelfs de helft dat kweekvlees dierlijk vlees overbodig zal maken.

Ondanks dat Nederlanders veganistischer zijn gaan denken, eet de meerderheid nog altijd graag vlees. Wel lijkt er een brede consensus te zijn dat de vleesconsumptie omlaag moet. Er bestaat volgens het onderzoek een breed maatschappelijk draagvlak voor de eiwittransitie: het eten van meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten.  

Meer weten over de eiwittransitie? Lees dan het artikel 'De eiwittransitie belicht - Waar gaat het naartoe?' uit Vleesmagazine 8-2021.

Naar het artikel
Dossiers
Lees ook
Transitietool voor meer kalveren bij de koe

Transitietool voor meer kalveren bij de koe

Caring Farmers presenteert ‘Kalfjes bij de Koe’: een transitietool voor boer en burgers om samen te werken aan meer kalfjes bij de koe. De website helpt burgers om kalf-bij-koe zuivel te kopen waardoor de boerderijen verder kunnen ontwikkelen.

‘Plantaardige eiwitten bieden oplossing’

‘Plantaardige eiwitten bieden oplossing’

Volgens recente schattingen van de VN groeit de wereldbevolking van circa 8 miljard mensen nu, naar circa 10 miljard in 2050. Daarmee staat de wereld voor een groot aantal uitdagingen waarvan het verbouwen van voldoende voedsel er één is. “

Neem een kijkje bij de varkenshouderij

Neem een kijkje bij de varkenshouderij

The Pig Story organiseert op 10 en 11 september het Weekend van het Varken. Veertien varkenshouders over heel Nederland geven uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei activiteiten op hun boerenerf.