Doorkoelen vlees in koelauto verboden

13 augustus 2012 Edwin Rensen

DEN HAAG - Na de post mortem keuring moet vlees via koeling naar een temperatuur van niet meer dan 7 graden worden gebracht. Deze koeling moet plaatsvinden in het slachthuis.

DEN HAAG - Na de post mortem keuring moet vlees via koeling naar een temperatuur van niet meer dan 7 graden worden gebracht. Deze koeling moet plaatsvinden in het slachthuis.

Het koelen mag niet in een vrachtauto plaatsvinden blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank in Den Haag in een zaak die door de rijksoverheid was aangespannen tegen kalfsvleesproducent Ekro, onderdeel van de VanDrie Group. Food Holland meldt dat voor de rechtbank de vraag speelde of een koelwagen geparkeerd op het bedrijfsterrein een voorziening van het slachthuis kan zijn. Het vlees werd in het slachthuis tot een temperatuur van 9 graden Celsius teruggekoeld, waarna het vlees in de afgesloten koelauto’s van 9 naar 7 graden doorgekoeld werd. De vrachtauto's; gingen pas de weg op nadat de temperatuur van 7 graden was bereikt. Op die manier kon het slachthuis haar capaciteit vergroten.

De rechtbank was van oordeel dat aan het vereiste van koeling binnen het slachthuis niet was voldaan, ook niet indien de koelwagen via een laaddok aan het slachthuis is gekoppeld en via rubberafdichtingen van de buitenlucht is afgesloten. Daarbij speelde mee dat in de koelwagens de temperatuur van het vlees niet goed kon worden gemeten, terwijl dit in de koelcellen van de slachterij wel mogelijk was. Doorkoeling in koelwagens is daarom in strijd met de geldende hygiëneregels.

Klik hier voor de gehele uitspraak

 

Altijd op de hoogte blijven?