Dit zijn de zeven belangrijkste vegatrends voor 2025

12 februari 2025 Dave Bouthoorn
Minder vlees, meer plantaardige vis en zuivel, en meer bonen. Wat zijn de belangrijkste vegatrends voor 2025?

Trends| Steeds meer mensen laten vlees links liggen in Nederland en kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl. Restaurants, supermarkten en fastfoodketens spelen hier slim op in met een groeiend aanbod aan plantaardige alternatieven. De Vegetariërsbond zet de zeven belangrijkste vegatrends voor 2025 op een rijtje. 

De Vegetariërsbond beheert voor Nederland het V-Label. Dit label geeft aan dat een voedingsmiddel geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat. Belangrijke bronnen voor het onderzoek naar de trends zijn de door Panelwizard jaarlijks voor de Vegetariërsbond uitgevoerde Vegamonitor, de ontwikkelingen binnen het klantenbestand en de waarnemingen van medewerkers van het V-Label team die dagelijks de ontwikkelingen in de markt meemaken. 

  1. Dalende vleesconsumptie 

In 2025 daalt de vleesconsumptie langzaam maar gestaag. Afgelopen jaar aten consumenten in Nederland gemiddeld 75 kilo vlees per persoon. Een vermindering van 4 kilo ten opzichte van 2010. Toen lag dit op gemiddeld 79 kilo vlees.. Uit de Vegamonitor 2024? blijkt dat het aantal mensen dat drie dagen per week of vaker geen vlees eet steeg van 44 procent in 2023 naar 46 procent in 2024.

Zestien procent van de Nederlanders geeft aan vegetariër te willen zijn. Daarnaast geeft de helft van de Nederlanders aan minder vlees te willen eten. Deze verschuiving is ook zichtbaar in de groei van het V-Label voor vegetarische en vegan producten. In 2024 waren er ruim 5500 producten gecertificeerd met dit label

  1. Groei visvervangers

De vraag naar plantaardige alternatieven voor zalm en tonijn groeit enorm onder Europese flexitariërs. Er bestaan zorgen over de overbevissing en plantaardige visvervangers vormen een goed alternatief. Het V-Label heeft de afgelopen tijd een aantal innovatieve visvervangers goedgekeurd voor de markt, zoals de KIPS tonijn- en zalmspread.

  1. Toename plantaardige zuivel

In 2025 stijgt de omzet van plantaardige melk verder. Hoewel definitieve cijfers over 2024 ontbreken, groeide de omzet in 2023 en begin 2024 met 8,2 procent ten opzichte van 2022, meldt GFI Europe. Dranken op basis van haver domineren de markt en vormen met 42 procent het grootste segment.

Plantaardige zuivel heeft inmiddels een vaste plek in de supermarkt, maar roept nog steeds discussie op. Men spreekt al snel over een zogenoemde ‘havermelk elite’. De Vegamonitor laat zien dat hoger opgeleiden plantaardige zuivel vaker accepteren dan lager opgeleiden (40,1 procent tegenover 24,4 procent). Ook verschilt de acceptatie per regio: in West-Nederland vindt 38 procent het passen binnen de leefstijl, terwijl dat in Noord-Nederland 21,8 procent is.

  1. Schoonmaakmiddelen

Het segment schoonmaakmiddelen vormt een kleine maar interessante groeimarkt voor vegetarische en vegan producten. Sommige schoonmaakmerken gebruiken dierlijke ingrediënten als dierlijk vet, ossengal en bijenwas, omdat deze goedkoper zijn dan plantaardig vet. Andere schoonmaakmerken worden getest op dieren. Testen op dieren is in Europa verboden voor cosmetica, maar niet voor schoonmaakmiddelen. De Vegetariërsbond verwacht dat meer producenten hiervan af gaan stappen.

  1. Supplementen

De markt voor vegetarische en veganistische supplementen groeit en verandert. Hoewel een gevarieerd vegetarisch dieet alle essentiële voedingsstoffen kan leveren, blijven supplementen populair, vooral voor stoffen zoals omega-3 vetzuren. De interesse in voedingssupplementen neemt toe, met een sterke focus op sport en eiwitrijke producten. Hiervoor zijn inmiddels ook vegan en vegetarische opties beschikbaar.

Supermarkten spelen hierop in, zoals Lidl met de ‘Healthy Fit’-lijn, een assortiment eiwitrijke sportproducten met het vegan en vegetarische V-Label. 

  1. Gezondere vleesvervangers

Vleesvervangers zijn ultrabewerkte producten. Dit geldt overigens voor 80 procent van de producten die we in de supermarkt vinden. Dit draagt bij aan het beeld dat vleesvervangers ook ongezonder zijn dan vlees. Dit beeld klopt niet volgens de Vegetariërsbond. Gemiddeld bevatten vleesvervangers minder zout dan bewerkt vlees zoals spek, burgers en worst. Maar ze zijn nog wel zouter dan onbewerkt vlees. De maatschappelijke discussie over dit onderwerp heeft ertoe geleid dat de producenten van vleesvervangers zich inspannen om hun producten gezonder te maken. 

  1. Meer aandacht naar bonen

Niet alle plantaardige eiwitbronnen, denk aan tempeh en tofu, slaan onder een brede groep consumenten aan. Dat geldt niet voor bonen en peulvruchten. Slechts 12,9 procent vindt dat deze producten niet binnen de leefstijl of identiteit passen. De meerderheid staat open voor bonen ongeacht leeftijd, opleidingsniveau en regio.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?