Dikbillen zorgen voor enorme drukte bij Slagerij Wagenberg

decorated-christmas-table-for-dinner-picture-id178531478

Slachterij Jos en Roy Havermans in Wagenberg is omringd door weilanden en toch is er deze week een verkeersregelaar nodig om al het verkeer in goede banen te leiden. Mensen komen van heinde en verre om hier hun vlees in te kopen voor Kerst. ‘De gemiddelde wachttijd is 2,5 uur’, vertelt Havermans aan BN DeStem.

De wachttijd noemen veel klanten ‘de moeite waard.’ Een aantal van hen eet tegenwoordig wat minder vlees. Als ze vlees eten, dan willen ze goede producten op tafel zetten.’ De slager doet er alles aan om het wachten zo aangenaam mogelijk te maken. Op het terrein is een grote partytent neergezet. Ook zijn er voldoende zitplaatsen, warmtelampen, dekentjes en water.

De eerste klant stond gisteren al om zes uur ’s morgens aan de deur. Dit terwijl het bedrijf pas half acht openging. Er werd tot een uur of acht in de avond doorgewerkt om alle bestelling mee te geven. Tijdens de drukke dagen rondom Kerst verwerkt Slachterij Havermans in totaal 35.000 kilo varkens- en rundvlees, vertellen de ondernemers aan BN DeStem. Het rundvlees komt van dikbillen. Deze runderen staan bekend om hun grote spiermassa rondom de billen. Ze worden gekocht in Frankrijk.

attachment-001_food-image-VLS13320I01-300x217 Dikbillen

Havermans wil alles zelf doen. Hij koopt de dikbillen zelf in. Daarna voert hij ze met speciaal voer en slacht ze vervolgens ook zelf. Zo houdt hij overzicht over de hele productie en dus de kwaliteit van het vlees. Een ander voordeel is dat er geen tussenpersonen zijn, waardoor hij niet de hoofdprijs hoeft te vragen.

Stoofpotje en Beef Wellington

Stoofvlees-foto-bij-recept-1-300x200 Stoofvlees. Foto: Bord Bia

Drenten maken steeds vaker een stoofpotje als kerstdiner, zegt slager Henk Bating uit Assen tegen RTV Drenthe. Qua populariteit komt het gerecht in de buurt van de absolute tophit tijdens de kerst: de rollade. Dat komt volgens Bating vooral doordat mensen graag iets eten, waarvoor ze niet veel in de keuken hoeven staan. Verder kiezen veel mensen bij Bating voor ossenhaas, om die te verwerken in de zogenoemde 'beef Wellington'. Het recept daarvoor stond twee jaar geleden in een tijdschrift. Sindsdien, willen veel mensen dat proberen. Het valt de slager op dat mannen steeds vaker het kerstdiner bereiden.

De slagerij krijgt voor de kerstdagen drie tot vier keer zo veel bestellingen als op een normale dag. In totaal worden er zo'n vijfhonderd bestellingen voorbereid. De medewerkers van de winkel moeten druk aan de bak om alles op tijd af te krijgen. Zo werd er ook op zondag gewerkt aan het knopen van rollades en samenstellen van pakketten voor de klant.

Gourmetten

Goumetschotels-van-Slagerij-Verhoef-300x210 Goumetschotels van Slagerij Verhoef.

Bij Slagerij Verhoef in Almere Haven is gourmetten nog steeds heel populair, vertelt slager Cor Verhoef in een interview met Almerenieuws. Mensen kiezen volgens hem dan ook vaak voor gourmetvlees van de slager omdat dit kwalitatief veel beter is, minder of zelfs helemaal geen toevoegingen bevat en er dan ook een speciaal assortiment is.

Alhoewel vegetarisch steeds populairder wordt, is daar bij de ambachtelijke slager nog weinig van te merken. ‘Wij hebben dit jaar wel geprobeerd om daarop in te spelen, maar dat is nog niet van de grond gekomen. Het is erg moeizaam’, aldus Verhoef.

IJsstaart als toetje

Naast het aanbieden van vlees biedt de slagerij ook vele recepten aan en natuurlijk de tips voor een geslaagd kerstfeest. Zo adviseert Verhoef om voor een ijstaart als toetje te kiezen, wat vaak ook al wordt gekozen als onderdeel van het traditionele kerstdiner. ‘De standaard gourmetschalen zijn natuurlijk razend populair, maar kalfswangen zijn ook een goede aanrader voor op het menu. Bij velen nog onbekend.’

Vaak slaan mensen voor de kerstdagen te veel eten in, waardoor ze na de kerst nog met een overschot aan vlees zitten en soms nog wel een 'Derde Kerstdag' zouden kunnen vieren met het overgebleven vlees. Volgens Verhoef doen mensen er goed aan om een bepaald aantal gram per persoon te rekenen.

[intermezzo: 1]
Dossiers
Lees ook
Eurofins lanceert ‘Lekker lang houdbaar’

Eurofins lanceert ‘Lekker lang houdbaar’

Eurofins lanceert onder de naam ‘Lekker lang houdbaar’ een vernieuwd totaalconcept voor voedingsproducenten. De sluit aan bij consumentenwensen, zoals een smakelijk product, natuurlijke conserveermiddelen én een lange houdbaarheid.Door bundeling van krachten en expertise op het gebied van voedselhoudbaarheid en voedselveiligheid wil Eurofins Food, Feed,...

Bionext: ‘Forse groei biologisch marktaandeel mogelijk’

Bionext: ‘Forse groei biologisch marktaandeel mogelijk’

Het marktaandeel biologisch kan fors groeien door interventies in de supermarkt. Meer schapruimte, een gelijke prijs als regulier en communicatie op de winkelvloer stimuleren de verkoop, zo blijkt uit een pilot van Provincie Gelderland.De pilot laat zien dat consumenten wel degelijk meer biologisch kopen, ook als het om een routineproduct als melk gaat....

Trends voor 2021: Gezondheid, lokaal, thuisconsumptie, online en vleesvervangers

Trends voor 2021: Gezondheid, lokaal, thuisconsumptie, online en vleesvervangers

Door het coronavirus was 2020 een bewogen jaar. Volgens velen heeft het virus ook grote invloed op het gedrag van consumenten, wat leidt tot verschillende nieuwe trends en versnelling van bestaande trends. Vleesmagazine dook in de verschillende trendlijstjes en geeft een overzicht van de vijf trends die overal terugkomen.Aan het eind van elk jaar verschijnen...