Dikbillen zorgen voor enorme drukte bij Slagerij Wagenberg

decorated-christmas-table-for-dinner-picture-id178531478

Slachterij Jos en Roy Havermans in Wagenberg is omringd door weilanden en toch is er deze week een verkeersregelaar nodig om al het verkeer in goede banen te leiden. Mensen komen van heinde en verre om hier hun vlees in te kopen voor Kerst. ‘De gemiddelde wachttijd is 2,5 uur’, vertelt Havermans aan BN DeStem.

De wachttijd noemen veel klanten ‘de moeite waard.’ Een aantal van hen eet tegenwoordig wat minder vlees. Als ze vlees eten, dan willen ze goede producten op tafel zetten.’ De slager doet er alles aan om het wachten zo aangenaam mogelijk te maken. Op het terrein is een grote partytent neergezet. Ook zijn er voldoende zitplaatsen, warmtelampen, dekentjes en water.

De eerste klant stond gisteren al om zes uur ’s morgens aan de deur. Dit terwijl het bedrijf pas half acht openging. Er werd tot een uur of acht in de avond doorgewerkt om alle bestelling mee te geven. Tijdens de drukke dagen rondom Kerst verwerkt Slachterij Havermans in totaal 35.000 kilo varkens- en rundvlees, vertellen de ondernemers aan BN DeStem. Het rundvlees komt van dikbillen. Deze runderen staan bekend om hun grote spiermassa rondom de billen. Ze worden gekocht in Frankrijk.

attachment-001_food-image-VLS13320I01-300x217 Dikbillen

Havermans wil alles zelf doen. Hij koopt de dikbillen zelf in. Daarna voert hij ze met speciaal voer en slacht ze vervolgens ook zelf. Zo houdt hij overzicht over de hele productie en dus de kwaliteit van het vlees. Een ander voordeel is dat er geen tussenpersonen zijn, waardoor hij niet de hoofdprijs hoeft te vragen.

Stoofpotje en Beef Wellington

Stoofvlees-foto-bij-recept-1-300x200 Stoofvlees. Foto: Bord Bia

Drenten maken steeds vaker een stoofpotje als kerstdiner, zegt slager Henk Bating uit Assen tegen RTV Drenthe. Qua populariteit komt het gerecht in de buurt van de absolute tophit tijdens de kerst: de rollade. Dat komt volgens Bating vooral doordat mensen graag iets eten, waarvoor ze niet veel in de keuken hoeven staan. Verder kiezen veel mensen bij Bating voor ossenhaas, om die te verwerken in de zogenoemde 'beef Wellington'. Het recept daarvoor stond twee jaar geleden in een tijdschrift. Sindsdien, willen veel mensen dat proberen. Het valt de slager op dat mannen steeds vaker het kerstdiner bereiden.

De slagerij krijgt voor de kerstdagen drie tot vier keer zo veel bestellingen als op een normale dag. In totaal worden er zo'n vijfhonderd bestellingen voorbereid. De medewerkers van de winkel moeten druk aan de bak om alles op tijd af te krijgen. Zo werd er ook op zondag gewerkt aan het knopen van rollades en samenstellen van pakketten voor de klant.

Gourmetten

Goumetschotels-van-Slagerij-Verhoef-300x210 Goumetschotels van Slagerij Verhoef.

Bij Slagerij Verhoef in Almere Haven is gourmetten nog steeds heel populair, vertelt slager Cor Verhoef in een interview met Almerenieuws. Mensen kiezen volgens hem dan ook vaak voor gourmetvlees van de slager omdat dit kwalitatief veel beter is, minder of zelfs helemaal geen toevoegingen bevat en er dan ook een speciaal assortiment is.

Alhoewel vegetarisch steeds populairder wordt, is daar bij de ambachtelijke slager nog weinig van te merken. ‘Wij hebben dit jaar wel geprobeerd om daarop in te spelen, maar dat is nog niet van de grond gekomen. Het is erg moeizaam’, aldus Verhoef.

IJsstaart als toetje

Naast het aanbieden van vlees biedt de slagerij ook vele recepten aan en natuurlijk de tips voor een geslaagd kerstfeest. Zo adviseert Verhoef om voor een ijstaart als toetje te kiezen, wat vaak ook al wordt gekozen als onderdeel van het traditionele kerstdiner. ‘De standaard gourmetschalen zijn natuurlijk razend populair, maar kalfswangen zijn ook een goede aanrader voor op het menu. Bij velen nog onbekend.’

Vaak slaan mensen voor de kerstdagen te veel eten in, waardoor ze na de kerst nog met een overschot aan vlees zitten en soms nog wel een 'Derde Kerstdag' zouden kunnen vieren met het overgebleven vlees. Volgens Verhoef doen mensen er goed aan om een bepaald aantal gram per persoon te rekenen.

[intermezzo: 1]
Dossiers
Lees ook
ABN Amro: ‘Voor vleessector blijft eerste helft van het jaar uitdagend’

ABN Amro: ‘Voor vleessector blijft eerste helft van het jaar uitdagend’

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de foodsector, zo blijkt uit de Sectorprognoses Food 2021/2022 van ABN Amro. Voor de vleessector blijft de eerste helft van dit jaar uitdagend. De gemiste afzet naar het horecakanaal wordt niet goedgemaakt door de stijging van de vleesverkopen via de supermarkten.ABN Amro ziet een tweedeling in de foodsector...

Jan Aaltzen: ‘Met vega valt een wereld te winnen’

Jan Aaltzen: ‘Met vega valt een wereld te winnen’

Steeds meer mensen eten bewust minder vlees. Voor die vegetariërs én flexitariërs biedt Van Geloven nu al een breed assortiment vegetarische producten, maar CEO Jan Aaltzen heeft grootse plannen voor de komende jaren. ‘Rond 2025 zijn we met vega onderweg naar de helft van onze omzet.’Welke trends zie je in de markt, op het gebied van vegetarisch eten?...

Emondt - KMI: ‘Zelfbediening in de winkel is absolute must’

Emondt - KMI: ‘Zelfbediening in de winkel is absolute must’

Zelfbediening is volgens Egbert-Jan Russchen, adviseur van Emondt-KMI Fresh Food Interiors, een absolute must. ‘De slagerij blijft natuurlijk een bedieningswinkel met een ambachtelijke uitstraling, maar zelfbediening hoort hier absoluut bij. De klant moet voldoende zelfkeuze hebben. Zorg ervoor dat een groot deel van het assortiment ook voorverpakt...