Dier&Recht en Varkens in Nood zoeken klokkenluiders

27 maart 2017 Vleesmagazine

Dier&Recht en Varkens in Nood zijn op zoek naar klokkenluiders in de Nederlandse slachterijbranche. Reden daarvoor is, dat de dierenwelzijnsorganisaties het 'onwaarschijnlijk' noemen dat misstanden als die in het slachthuis in het Belgische Tielt, niet voorkomen in Nederland.

'Er is grote ophef ontstaan over de mishandeling van varkens in een Belgische slachterij. De Nederlandse vleessector spreekt sussende woorden: zoiets zou in Nederland nooit gebeuren. Gelet op alle schandalen in de vleessector lijkt dit onwaarschijnlijk', aldus Dier&Recht en Varkens in Nood. Beide organisaties 'roepen mensen die werken in een slachthuis of daar gewerkt hebben daarom op om misstanden bij hen te melden'.

Doofpot

Uit interne rapporten van de NVWA uit 2006 blijkt volgens Dier&Recht en Varkens in Nood dat 'dierenartsen en keurmeesters bij het werk in slachterijen geïntimideerd worden en dat rapporten bij het ministerie in de doofpot gaan'. Hierdoor blijven misstanden onopgemerkt. 'Uit een openbaar rapport van de NVWA blijkt dat anno 2016 zeker 4 procent van de varkens en runderen niet volgens de regels geslacht worden, melden de dierenwelzijnsorganisaties. 'Het gaat om honderdduizenden dieren per jaar.'

Beloning

Klokkenluiders die (anoniem) hun verhaal willen doen of beeldmateriaal van de misstanden willen delen, kunnen - indien gewenst - een passende beloning krijgen. 'Het getuigt van moed dat mensen uit de school willen klappen en daar mag best wat tegenover staan', stellen Dier&Recht en Varkens in Nood. Om de beloning te financieren, zal een crowdfundingcampagne worden gestart.

Noodzaak

Directeur Hans Baaij van Dier&Recht en Varkens in Nood noemt het 'van de zotte dat we dit moeten opzetten'. Overheden in België en Nederland verzuimen volgens hem 'al vele jaren om goed te controleren'. Baaij: 'En dat is ernstig, want de risico’s op dierenleed en voor de volksgezondheid zijn groot. Dus dan maar via klokkenluiders. Daar hebben we overigens goede ervaringen mee. Dankzij een klokkenluider, ex-keurmeester Anton Breunis, zijn er nieuwe richtlijnen waardoor honderden miljoenen kippen per jaar humaner geslacht worden.'

Melding doen

(Oud-)Werknemers en andere betrokkenen van slachterijen die met misstanden bij varkens, herkauwers of pluimvee te maken hebben of hebben gehad, kunnen contact met de dierenwelzijnsorganisaties opnemen via e-mailadres info@varkensinnood.nl of telefoonnummer (020) 617 77 57 (tijdens kantooruren). Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.

Altijd op de hoogte blijven?