Deur voor Pools vlees op een kier

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

MOSKOU - Rusland heeft een eerste toenaderingspoging gedaan om de vleesoorlog met Polen te beëindigen. Dit weekend liet dat land voor het eerst Poolse raskoeien toe.

MOSKOU - Rusland heeft een eerste toenaderingspoging gedaan om de vleesoorlog met Polen te beëindigen. Dit weekend liet dat land voor het eerst Poolse raskoeien toe.


Het vee werd toegelaten onder de voorwaarde dat exporteurs een certificaat konden overleggen van de Russische veterinaire en vitrosanitaire dienst.


Officieel is in Polen van deze eerste toenadering nog niets bekend. De Poolse veterinaire dienst heeft tot op heden geen documenten heeft ontvangen vanuit Rusland.


Limousin

Ook bij het verbond van Poolse vleesproducenten is nog niets vernomen. 'Ik moest dit helaas vernemen uit de media', aldus directeur Choinski van deze organisatie.


Volgens Choinski heeft de maatregel geen grote gevolgen omdat Polen voornamelijk raskoeien, zoals het ras limousin, importeert. 'De export van deze dieren is maar minimaal. Verder geldt het embargo natuurlijk nog steeds voor het overige vee en de vleesproducten uit Polen', aldus Choinski.


Nieuwe ronde

De Russische minister van landbouw zei vorige week in de Russische media dat het land klaar is voor een nieuwe ronde van gesprekken en dat de bal nu bij Polen ligt.


Het vleesembargo werd door Rusland in oktober 2005 ingesteld omdat Poolse exporteurs zich niet aan sanitaire vereisten voldeden.


Lees ook:

Deur Rusland blijft dicht voor Pools vlees (23 april 2007)


Wit-Rusland weert Pools vlees (17 april 2007)


Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Polen en Rusland


Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte blijven?