Supermarkten Deen en Plus sleutelen aan kipconcepten

19 mei 2015 Edwin Rensen Foto: Archief Vleesmagazine

Deen en Plus heroverwegen hun kipconcepten. Aanleiding is het eerdere oordeel van kartelwaakhond ACM dat de Kip van Morgen in strijd is met de mededingingsregels.

Deen en Plus zitten met de handen in hun haar nu de afspraken die zijn gemaakt met boeren en slachterijen over een meer diervriendelijke kip, niet voldoen aan de vrijstellingscriteria van de mededingingswet. Deen laat bij monde van directeur Leendert van Eck aan vakblad Distrifood weten de kipconcepten nu in heroverweging te nemen ‘na de teleurstellende uitspraak van de ACM’.

Verwarring

Ook bij Plus is verwarring ontstaan na het oordeel van de kartelwaakhond. ‘We zijn op dit moment in gesprek over de Kip van Morgen en hoe hier verder inhoud aan te geven. De conclusie van de ACM heeft ons verrast’, laat Jennita den Boer namens Plus weten. Het CBL toonde zich al eerder ontstemd over de analyse van de ACM en de nu ontstane onduidelijkheid is wat de branche-organisatie eind januari al had voorspeld. ‘De analyse van de ACM is een spaak in het wiel van een belangrijk duurzaamheidsinitiatief’, aldus het CBL toen.

Verduurzaming

De worsteling van de ketens betekent een rem op de verduurzaming. AH heeft eerder aangegeven ongewijzigd door te gaan met de uitrol van de Hollandse Kip, een afgeleide van de Kip van Morgen. Jumbo maakt zich ook weinig zorgen en gaat door met de nieuwe Standaard Kip.

Altijd op de hoogte blijven?