Deel aandeelhouders verkoopt Marqt aan Udea

attachment-002_food-image-VLS10623I02

De meerderheid van de aandeelhouders van de alternatieve supermarktketen Marqt heeft overeenstemming bereikt met groothandel Udea over verkoop van de formule. Dit moet echter nog juridisch worden afgedwongen. Ook moet de kartelwaakhond nog toestemming geven.

Als de transactie doorgang vindt, worden Marqt en Ekoplaza zusterbedrijven. Vanmorgen werd duidelijk dat oprichter Quirijn Bolle voor de rechter staat met de andere aandeelhouders over de verkoop van de formule. De deal met Udea is de inzet van het geding dat vandaag plaatsvindt. Bolle wil het bedrijf zelfstandig voortzetten met behulp van een nieuwe investeerder. De overige aandeelhouders willen juist dat Bolle meewerkt aan de verkoop aan Udea en hebben hem voor de rechter gedaagd. De aandeelhouders die wel hebben getekend hebben daarbij de steun van de huidige directie van Marqt.

Marqt was al langer op zoek naar een partner

‘Marqt was de afgelopen periode actief op zoek naar een strategische samenwerkingspartner voor de toekomst. Het samengaan van beide organisaties is onder voorbehoud van goedkeuring door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Daarnaast zal er via juridische weg nog een formele bekrachtiging van dit besluit worden gevraagd voor de aandeelhouders van Marqt die nog niet hebben getekend’, zo meldt Margriet Bekedam van Marqt in het persbericht waarin de verkoop aan Udea wordt aangekondigd.

Marqt en Ekoplaza blijven in zelfde vorm bestaan

Het samengaan van beide organisaties zal in de komende periode nader worden uitgewerkt, kondigen de partijen aan. ‘Duidelijk is nu reeds dat zowel de formules van Marqt als van Ekoplaza in de huidige vorm blijven bestaan. Wel zal een rationalisatie van de winkelportfolio van Marqt plaatsvinden, in eerste instantie zal het aantal winkels het komende jaar teruggaan naar een gezonde basis van circa tien tot twaalf rendabele winkels’, aldus de twee partijen.

Marqt moet online en met Keuken gaan groeien

Doelstelling is daarna om vanuit die basis Marqt weer verder uit te bouwen. ‘Geholpen door de bestaande infrastructuur van Udea zal Marqt kunnen gaan focussen op zowel online bezorging als ook een forse uitbreiding van de capaciteit van Marqt Keuken. Het komende jaar wordt gebruikt om een doordacht en zorgvuldig samenwerkings- en integratieplan uit te werken.’ Voorlopig is het echter nog wachten op de uitkomst van het geding dat vandaag dient.

Lees ook
Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

ACM keurt overname Van Dam door VanDrie Group goed

ACM keurt overname Van Dam door VanDrie Group goed

VanDrie Group mag de activiteiten van A.J. van Dam Beheer b.v. overnemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft deze overname goedgekeurd. Dat laat VanDrie Group weten in een persbericht.