Vleeskeuringen kosten vleessector 50 miljoen per jaar

9 juli 2015 Vleesmagazine Voorzitter COV Jos Goebbels. Foto: Koos Groenewold.

Kosten voor de vleeskeuringen bedragen ruim vijftig miljoen per jaar. Kosten die de vleessector zelf moeten betalen. Dit zocht Martine Kamsma voor de NRC uit.

Vorig jaar zei Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) al: ‘Wij betalen jaarlijks 50 miljoen euro voor vleeskeuringen door private bedrijven en dierenartsen van de NVWA. Als de NVWA (de overheid red.) straks alles zelf wil gaan doen, wordt het misschien nog duurder.’ In reactie op een aankondiging van het kabinet dat de keuring van vlees weer een overheidstaak moest worden.

Europese regels

Voor het bedrag van 50 miljoen verwijst de COV door naar de ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid en naar rapporten van de toezichthouder zelf. Volgens de NRC staat in verschillende brieven een bedrag van 58 miljoen aan ‘inkomsten uit retributies’. Dat zijn de bedragen die bedrijven aan de NVWA betalen voor verplichte toezicht en vleeskeuringen door dierenartsen en keuringsassistenten. Volgens de NVWA schrijven Europese regels voor dat de kosten voor keuringen doorberekend worden aan de sector.

20% stijging

Daar zijn de laatste jaren extra kosten bijgekomen: tien miljoen euro om het toezicht te verbeteren, een stijging van 20%. En daar bovenop worden de tarieven ook nog eens elk jaar verhoogd om de inflatie bij te houden. In 2015 met anderhalf procent. Het bedrag dat vleesbedrijven betalen voor toezicht is dus nog hoger dan de 50 miljoen van Goebbels, meldt de NRC.

Altijd op de hoogte blijven?