Vleeskeuringen kosten vleessector 50 miljoen per jaar

Jos Goebbels

Kosten voor de vleeskeuringen bedragen ruim vijftig miljoen per jaar. Kosten die de vleessector zelf moeten betalen. Dit zocht Martine Kamsma voor de NRC uit.

Vorig jaar zei Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) al: ‘Wij betalen jaarlijks 50 miljoen euro voor vleeskeuringen door private bedrijven en dierenartsen van de NVWA. Als de NVWA (de overheid red.) straks alles zelf wil gaan doen, wordt het misschien nog duurder.’ In reactie op een aankondiging van het kabinet dat de keuring van vlees weer een overheidstaak moest worden.

Europese regels

Voor het bedrag van 50 miljoen verwijst de COV door naar de ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid en naar rapporten van de toezichthouder zelf. Volgens de NRC staat in verschillende brieven een bedrag van 58 miljoen aan ‘inkomsten uit retributies’. Dat zijn de bedragen die bedrijven aan de NVWA betalen voor verplichte toezicht en vleeskeuringen door dierenartsen en keuringsassistenten. Volgens de NVWA schrijven Europese regels voor dat de kosten voor keuringen doorberekend worden aan de sector.

20% stijging

Daar zijn de laatste jaren extra kosten bijgekomen: tien miljoen euro om het toezicht te verbeteren, een stijging van 20%. En daar bovenop worden de tarieven ook nog eens elk jaar verhoogd om de inflatie bij te houden. In 2015 met anderhalf procent. Het bedrag dat vleesbedrijven betalen voor toezicht is dus nog hoger dan de 50 miljoen van Goebbels, meldt de NRC.

Lees ook
Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Henny Swinkels ontvangt eerste COV Erepenning

Henny Swinkels ontvangt eerste COV Erepenning

De Centrale Organisatie voor de Vleessector heeft tijdens de Algemene Ledenvergadering de eerste COV Erepenning uitgereikt aan Henny Swinkels vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse roodvleessector. Niet alleen kreeg hij de eerste penning, deze is ook naar hem vernoemd.

Code of Conduct van COV aangescherpt

Code of Conduct van COV aangescherpt

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).