De NEVO-tabel 2006 is uit

13 augustus 2012 redactie

DEN HAAG - De geactualiseerde officiële tabel van de Stichting Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) is uit. De tabel bevat gedetailleerde voedingswaardeinformatie van ruim 1650 voedingsmiddelen.

Nieuw opgenomen in de tabel zijn de vetzuren en vetzuurclusters omega-3 en 6, alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) (de laatste 2 zijn visvetzuren).

In de nieuwe tabel staat een aparte tabel met het gehalte aan toegevoegd foliumzuur in verrijkte producten. Daarnaast zijn de eenheden waarin de vitamine A-activiteit en de foliumzuuractiviteit worden uitgedrukt, aangepast aan nieuwe inzichten. Verder is de volgorde van vet en vetzuren en koolhydraten is omgewisseld om in een lijn te blijven met de voedingswaardedeclaratie op de verpakking van levensmiddelen.

De nieuwe berekening van de vitamine A-activiteitequivalenten heeft tot gevolg dat de vitamine A waarden bij vooral groenten en fruit bijna de helft lager zijn dan in de vorige editie. In de tabel is ook aangegeven op welke merken de samenstelling van margarines, halvarines, bak- en braadvetten en frituurvetten is gebaseerd.

De nieuwe tabel is verkrijgbaar bij het Voedingcentrum.

Altijd op de hoogte blijven?