De kroket is van adel

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

AMSTERDAM - De kroket heeft een koninklijke geschiedenis. Dat zegt culinair deskundige Johannes van Dam in Het volkomen krokettenboek dat dit najaar uitkomt.

AMSTERDAM - De kroket heeft een koninklijke geschiedenis. Dat zegt culinair deskundige Johannes van Dam in Het volkomen krokettenboek dat dit najaar uitkomt.


Hierin krijgt de snack alle eer geeft die hem volgens Van Dam van oudsher toekomt.


‘Het is onzin dat de kroket oorspronkelijk een product is van restjes', aldus Van Dam, die een recept uit 1691 heeft opgedoken van de Franse kok Francois Massialot. Die maakte voor koning Lodewijk XIV een kroket van onder meer zwezerik, pluimveemaagjes, truffel, paddenstoel, room en roomkaas.


Van Dam vond ook het eerste gedrukte Nederlandse recept, ook van een koninklijke kok, ene J. Gros, die in de pannen van koning Willem I had geroerd. Het staat in een appendix bij een heruitgave (1851) van Moderne Kookkunst van Maria Haezebroeck. ‘Maar uit 1830 heb ik al vier andere, handgeschreven recepten', aldus Van Dam.


De kroket is nu gemeengoed, vooral dankzij de Winkelsluitingswet. Die noopte tot de invoering van de automatiek, aldus Johannes van Dam.


Lees ook:

Emigrant mist vooral kroket (21 november 2006)


Krokettenmalaise? Niets van gemerkt! (10 augustus 2006)


Kroketten vaker gezond gebakken (2 mei 2006)


Nederlander wil korte dikke kroket (9 januari 2006)


Al uw vleesnieuws kant-en-klaar op uw bord?

Abonneer u dan op onze GRATIS nieuwsbrief!


 

Altijd op de hoogte blijven?