De Groene weg maakt afspraken voor keten Nederlands biologisch lamsvlees

16 januari 2023 Redactie Vleesmagazine

De Groene Weg en 25 biologische schapenhouders hebben de leveranciersovereenkomsten ondertekend. De laatste stap voor de formele keten van biologisch lamsvlees uit Nederland.

Sinds 2013 werkt De Groene Weg al samen met deze schapenhouders, maar de samenwerking was tot op heden nog niet geformaliseerd. Met het tekenen van een leveranciersovereenkomst gaat De Groene Weg een afnameverplichting aan voor het aantal lammeren dat de schapenhouder jaarlijks kan leveren en de schapenhouder gaat de verplichting aan om de afgesproken aantallen te leveren. Ook wordt, net als in de varkensvleesketen, vier keer per jaar een vaste prijs afgesproken op basis van de kostprijs- en marktontwikkeling.

Formaliseren keten

Biologisch schapenhouder Peter van Leeuwen uit Buren is voorzitter van de vereniging van biologische schapenhouders en geeft aan dat de wens tot het formaliseren van deze keten er bij de schapenhouders al langer was. Peter: “Al sinds het tekort aan biologisch lamsvlees in 2021, was het duidelijk dat we deze stap wilden nemen. Vanuit de biologische varkensvleesketen ben ik bekend met de unieke manier van samenwerken die De Groene Weg kent. De afnameverplichting, maar ook het prijssysteem zoals De Groene Weg heeft, geeft de schapenhouder rust en stabiliteit. Schapen zijn vaak een neventak voor een biologische boer. Vaak heeft hij biologisch melkvee of varkens als hoofdtak; de schapen zijn er om bijvoorbeeld het gras in de winter kort te houden. Het is dan prettig wanneer je als schapenhouder zeker je lammeren kwijt kunt tegen een eerlijke prijs. Het feit dat onze lammeren ook als biologisch verwaard worden, is dan misschien nog wel belangrijker dan de hoogste prijs. Ik ben er trots op dat we als sector nu deze stap samen met De Groene Weg hebben gezet.”

Biologisch lamsvlees

Jan Leeijen (Livestock Manager) is vanuit De Groene Weg betrokken geweest bij deze stappen. Jan: “Wij werken samen met zo’n 25 Nederlandse biologische schapenhouders en verwerken zo’n 1.500 lammeren per jaar. Een mooi aantal om een uniek en heerlijk product aan de klanten van onze biologische slagerijen te verkopen. De stap die wij nu met de biologische schapenhouders hebben gemaakt, maakt het mogelijk dat onze slagerijen het gehele jaar biologisch lamsvlees kunnen aanbieden.”

De Groene Weg

De Groene Weg is marktleider in de biologische vleessector in Nederland en de op één na grootste in Europa. Het bedrijf zet af naar onder andere diverse grote retailketens en producenten in Europa en daarnaast slagerijen en een eigen webshop in Nederland. De Groene Weg is gespecialiseerd in de productie van biologisch varkens-, rund- en lamsvlees. Ketenbeheersing is daarin haar grootste kracht. Als ketenregisseur houden ze oog op een gezond evenwicht tussen mens, natuur en dier.

 

Altijd op de hoogte blijven?