De Groene Weg laat kalveren langer bij moeder blijven

Kalf bij koeproject_foto: De Groene Weg

Een maand geleden startte De Groene Weg met de opbouw van een biologische rundvleesketen. In een persbericht laat de biologische vleesleverancier weten dat de kalfjes niet alleen biologisch opgroeien, maar ook langer bij hun moeder mogen blijven.

De consument hecht volgens De Groene Weg veel waarde aan kalveren die langer bij hun moeder mogen blijven. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoeken zien dat deze kalveren ook een hogere weerstand hebben. Daarom groeien de kalveren van biologisch melkveehouder Mul niet alleen biologisch op bij vleesveehouder Van den Brink; ze mogen ook de eerste drie maanden van hun leven bij hun eigen moeder in de wei opgroeien.

Kalf-bij-de-koe-project

Volgens De Groene Weg wordt ongeveer 10 procent van de biologische kalveren ook biologisch gehouden. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg en daarom startte het bedrijf met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees.

Het bedrijf vult daarmee een behoefte in die bij veel biologische melkveehouders bestaat. Biologische melkveehouders Gerard en Mieke Mul van Boerderij Boterhuys in Warmond, gaan nog een stap verder. Hun kalveren mogen de eerste drie maanden van hun leven bij hun moeder blijven. Gerard: “Wij vinden het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te werken. Daarom zijn wij onlangs gestart met de kalveren de eerste drie maanden bij hun eigen moeder te laten lopen, totdat zij geen moedermelk meer nodig hebben. Dit betekent ook dat stierkalveren bij hun moeder mogen blijven.”

Biologisch rundvlees

Een deel van deze stierkalveren mogen vervolgens biologisch opgroeien bij Erik Jan van den Brink (onder andere eigenaar van GeluksVogel). Erik-Jan: “Wij zetten in op projecten waar je vrolijk van wordt. Deze vrolijke verhalen vertellen we graag in biologische speciaalzaken, waaronder de slagerijen van De Groene Weg. Het initiatief van Gerard en Mieke Mul is ook zo’n verhaal waar je blij van wordt en past dus precies bij ons. Op termijn willen we meer grond aankopen, om meer kalveren van Gerard te kunnen afnemen.”

De kalveren blijven twee en een half jaar bij Van den Brink. Daarna neemt De Groene Weg ze af en gaat het biologische rundvlees verkopen. Onder andere bij een van de biologische slagerijen van De Groene Weg.

Bewuste vleeskeuze

Allard Bakker, directeur van De Groene Weg: “Wij zijn er trots op onderdeel te mogen zijn van dit ‘kalf-bij-de-koe-project’ en dat uiteindelijk dit vlees te mogen verkopen in een van onze biologische slagerijen. Onze klanten weten ons goed te vinden voor bewust vlees; vlees met een goed verhaal. Vlees van Nederlandse runderen die langer bij hun moeder hebben kunnen lopen, sluit direct aan bij een behoefte aan dierenwelzijn en regionaliteit. Het laat voor ons echt zien dat het wel kan; een bewuste vleeskeuze maken.”

De Groene Weg

De Groene Weg is marktleider in de biologische vleessector in Nederland en de op één na grootste in Europa. Het bedrijf heeft slagerijen in Nederland, een eigen webshop en afzet naar diverse grote Retail ketens in Europa. De Groene Weg is gespecialiseerd in de productie van biologisch varkens-, rund- en lamsvlees. 

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Consumenten kopen meer biologische producten

Consumenten kopen meer biologische producten

Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

Biologisch landbouwareaal in 2022 opnieuw gegroeid

In 2022 is het biologisch landbouwareaal gegroeid naar 79.853 hectare (exclusief grond in omschakeling), blijkt uit nieuwe jaarcijfers van Skal Biocontrole, de toezichthouder van de biologische sector. Daarmee komt het aandeel biologisch landbouwareaal op 4,4%. De sector groeit hiermee voor het zevende jaar op rij.

De Groene weg maakt afspraken voor keten Nederlands biologisch lamsvlees

De Groene weg maakt afspraken voor keten Nederlands biologisch lamsvlees

De Groene Weg en 25 biologische schapenhouders hebben de leveranciersovereenkomsten ondertekend. De laatste stap voor de formele keten van biologisch lamsvlees uit Nederland.