Croquet van Holtkamp Horeca Patisserie & Croquetten jarig

holtkampopsite-horeca-croquetten

De Holtkamp kalfscroquet viert zijn 50e verjaardag. Begonnen als typisch Amsterdams lekkernij is het product inmiddels verkrijgbaar in binnen- en buitenland.

De croquet met een Q, die 50 jaar geleden in de patisserie aan de Vijzelgracht nummer 15 in Amsterdam het licht zag, maakte de afgelopen decennia een enorme groeispurt.

Binnen- en buitenland

‘Wat ooit begon als een typisch Amsterdamse lekkernij, werd een publiekslieveling in heel Nederland en is inmiddels verkrijgbaar in vele restaurants in binnen- én buitenland’, zo stelt Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca.

Receptenboekje

Het geheim van de croquet staat in een klein receptenboekje dat in een kluis wordt bewaard. Hierin schreef grondlegger Cees Holtkamp 50 jaar geleden zijn recept op. Bij de R van Ragout staan volgens Meijles alle ingrediënten die voor de allerbeste croquet essentieel zijn. ‘Onze croquetten maken we al 50 jaar volgens hetzelfde recept. In de loop der jaren is de croquet wel steeds verfijnd, maar de basis is al die tijd hetzelfde gebleven. Eigenlijk is er niets veranderd, dat is ons geheim,’ weet Nico Meijles.

Slagerij uit Amsterdam

Het vlees, gebruikt om bouillon van te trekken en een romige ragout van te maken, wordt al decennia door een gespecialiseerde slagerij uit Amsterdam geleverd. Het paneermeel voor de croquetten, dat zorgt voor het flinterdunne, krokante jasje, komt van een paneerbakkerij uit Barneveld die het exclusief voor Holtkamp Horeca vervaardigt. Wekelijks worden 1000 casinobroden gebakken en tot het brosse paneermeel vermalen.

Lees ook
Zulttimbaaltjes van kalfswang met truffelgelei

Zulttimbaaltjes van kalfswang met truffelgelei

Schotels gevuld met allerlei soorten ‘sülze’-timbaaltjes werden 40 tot 50 jaar geleden op internationale vakwedstrijden als een van de meest in het oog lopende kwalitatieve slagerskunstwerken beschouwd. Smaak, uitstraling, creativiteit, kleur en vakmanschap waren o.a. de ingrediënten die deze zultproducten op een hoger plan brachten.

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.

Ovenschotel  met kippendijen

Ovenschotel met kippendijen

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden ovenschotel met kippendijen. Je kan de schotel in eenpersoonsporties...