Creatief verkopen - Handboek voor slagers

25 mei 2021

In Creatief verkopen laat geboren Achterhoeker en slagerszoon Gerhard Kwak zien hoe slagers hun verkoop kunnen stimuleren en nieuwe klanten kunnen winnen. Omdat Kwak “terugkijken best wel eens leuk vindt en zeker informatief”, kijkt hij ook naar de wervingsmethoden van vroeger.

Het boek begint bij de vroegste jaartelling, toen jagers reclame maakten voor de verschillende jachtgronden met grottekeningen, maar gaat al snel verder met de 19e en 20e eeuw, een periode waarin het huidige slagersvak vorm kreeg. Allerlei verschillende reclametechnieken van vroeger komen voorbij, zoals het maken van vetbeelden, beensnijden en het schilderen met reuzel, inclusief uitgebreide handleiding. Zeker interessant om te zien en te lezen, al is het natuurlijk de vraag of de slager van vandaag hier ook daadwerkelijk nog wat mee kan.

Gelukkig staan er in het handboek tevens veel tips, adviezen en voorbeelden van slagers uit de praktijk. Over etaleren bijvoorbeeld: vaak een ondergeschoven kindje, en moeilijk bovendien, “maar oefening baart kunst”, zo spreekt Kwak de lezer moed in. Vele voorbeelden volgen, van winkelinrichting tot opgemaakte vleesschalen en van Gulden regels tot de rookworstboom: alles komt aan de orde. Zelfs een kinderspeelhoekje – als de winkel in een kinderrijke buurt is gevestigd – ontbreekt niet.

Ook hedendaagse verkooptechnieken ontbreken niet in Creatief verkopen. Online promotie bijvoorbeeld is tegenwoordig niet meer weg te denken. Hoewel veel slagers actief zijn op het web, zijn er toch nog velen die op dit gebied niets doen. Zij zijn nog veel te veel bezig met ‘het vak’ en daar is niks mis mee, aldus Kwak, “maar we moeten ons ook verdiepen in de ‘toeters en bellen’ er omheen”. Want vooral voor het bereiken van jonge consumenten worden online activiteiten steeds belangrijker. Naast online media komen in het boek ook andere promotionele activiteiten uitgebreid aan bod, van een bedrijfsjubileum tot workshops worstmaken.

Creatief verkopen bevat naast de vele uitstapjes naar vroeger tijden meer dan genoeg tips en adviezen voor de moderne slager. De foto’s en illustraties, aangeleverd door tientallen slagers die Kwak ook van informatie hebben voorzien, maken het tot een boek waar menig slager inspiratie uit kan halen.

Creatief verkopen | ISBN: 9789090337579 | € 45,00 

Altijd op de hoogte blijven?