COV wil voorrang bij testen op corona

Vion-hoofdkantoor-Boxtel

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) noemt de tijdelijke sluiting van Vion Groenlo, als gevolg op de positieve testen van 45 medewerkers, zeer spijtig. ‘Als verantwoordelijke werkgever dringen wij aan op prioriteit bij het testen van de werknemers, zodat er direct maatregelen kunnen worden genomen en daarmee verdere besmetting kan worden voorkomen.’

De vleessector heeft kort na de afkondiging van de coronamaatregelen een protocol opgesteld voor beleid en handhaving ervan. In dit protocol zijn onder andere afspraken opgenomen over het borgen van de 1,5 meter afstand, eventuele alternatieve oplossingen indien dit binnen het bedrijf technisch niet haalbaar is en over het toezicht op de naleving ervan. De Nederlandse overheid heeft onlangs een review gehouden op dit protocol en slechts twee aanpassingen voorgesteld; deze zullen worden doorgevoerd.

Over de werking en naleving van het protocol wordt regelmatig overleg gevoerd met NVWA en de vakbonden. De COV heeft toegezegd dat er bij eventuele signalen dat er iets niet in orde zou zijn, direct contact zal worden opgenomen met het betrokken bedrijf. ‘In de paar gevallen dat dit nodig was, hebben die bedrijven ook direct actie ondernomen. Bedrijven realiseren zich immers heel goed dat werknemers zorgen kunnen hebben over corona en die worden ook serieus genomen.’

Onlangs heeft de COV de overheid opgeroepen om als extra maatregel medewerkers met verschijnselen van het virus direct en, gezien het maatschappelijke belang van de sector, zo mogelijk met voorrang te testen. Het huidige ziekteverzuim in de vleessector ligt op of in sommige gevallen zelfs onder het niveau van dezelfde periode in 2019.

Arbeidsmigranten belangrijk voor vleessector

De maatschappelijke aandacht voor woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten is begrijpelijk in het licht van de huidige coronacrisis, benadrukt de COV. ‘De ruim 800.000 arbeidsmigranten in Nederland vervullen een belangrijke rol in het in standhouden van onze economie. In de Nederlandse vleessector werken circa 6.000 arbeidsmigranten. Mede door hun inzet hebben de bedrijven in de afgelopen periode een cruciale bijdrage geleverd aan het borgen van de levering van vlees en vleeswaren. Precies om die reden vinden bedrijven het ook erg belangrijk om hen – net als de eigen werknemers – een gezonde en veilige werkomgeving te bieden.’

Een deel van de arbeidsmigranten maakt om begrijpelijke redenen gebruik van gezamenlijke huisvesting en transport, aldus de COV. ‘Zij werken immers in Nederland om inkomen te verdienen dat in het thuisland kan worden besteed en willen de huisvestingskosten laag houden. In de cao voor de vleessector zijn afspraken vastgelegd over minimumeisen voor huisvesting en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de vleessector.  De naleving van de eisen wordt onafhankelijk gecontroleerd door de Stichting Normering Arbeid en de Stichting Normering Flexwonen. Daarnaast heeft ook de uitzendbranche (ABU en NBBU) een eigen Protocol samen veilig werken in de uitzendbranche opgesteld.’

Alle medewerkers in quarantaine

Vandaag melden diverse media, waaronder de NOS en De Telegraaf, dat de zeshonderd medewerkers van Vion in Groenlo twee weken lang thuis in quarantaine moeten. Hiermee moet worden voorkomen dat het virus zich verder verspreid.

 
Lees ook
Lancering Hygiënespecial 2021 online magazine

Lancering Hygiënespecial 2021 online magazine

De Hygiënespecial van 2021 is nu te lezen als online magazine. Het blad staat wederom vól met hygiënenieuws uit alle food branches, van vlees tot ijs, met zowel inzichten uit de wetenschap als aandacht voor diverse bedrijven.

Winstgevende plannen - In 7 stappen een financieel gezond bedrijf

Winstgevende plannen - In 7 stappen een financieel gezond bedrijf

Hoe zou het zijn als winst iets is waar je als ondernemer invloed op hebt en wat je als ondernemer kunt managen? Zodat je wel die vrijheid ervaart waarnaar je verlangt en je de impact kunt maken die je voor ogen had? Deze vraag vormt de basis voor het boek ‘Winstgevende plannen’ van Femke Hogema.

'Nederlands vlees moet kwaliteitskeurmerk worden'

'Nederlands vlees moet kwaliteitskeurmerk worden'

"Nederlands vlees moet eigenlijk een kwaliteitskeurmerk op zichzelf worden." Dat zegt Laurens Hoedemaker, aankomend voorzitter van Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging van Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) in een interview met Foodlog en Boerenbusiness.