COV: oproep aan alle slachterijen om personeel te testen op corona

COV event

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) roept alle grote en middelgrote slachterijen op om hun personeel te testen op het coronavirus.

‘De resultaten van de testen onder medewerkers van enkele Nederlandse vleesbedrijven gaven een onverwacht hoog percentage besmette werknemers. Om eventuele verdere besmetting voor te zijn en om werknemers in deze bedrijven een veilige werkplek te kunnen blijven bieden, moet dit nu snel gebeuren, vindt algemeen secretaris Richard van der Kruijk.

De COV roept de overheid en GGD op om de testcapaciteit op korte termijn mede te bewerkstelligen. De Nederlandse vleessector is een vitale industrie. Medewerkers in onze bedrijfstak hebben van meet af aan doorgewerkt op locatie om hun maatschappelijke rol in de voedselvoorziening zo goed mogelijk in de frontlinie van het coronavirus te vervullen. De recente cijfers van de GGD maken duidelijk dat ook personeel in de slachterijen inmiddels geraakt wordt door het virus. Dat vindt de COV zorgelijk. Opvallend daarbij is de constatering dat het virus kennelijk bij positief geteste werknemers aanwezig kan zijn, zonder dat dit tot klachten leidt.

Bron nog onduidelijk

Het is nog steeds niet duidelijk wat precies de bron van de besmetting is. Om die reden zijn uitspraken over naleving van RIVM-maatregelen en inzet van arbeidsmigranten in de sector voorbarig zolang als het bron- en traceringsonderzoek van de GGD geen volledige duidelijkheid heeft gegeven.

Aan de andere kant kunnen en willen we de cijfers en signalen ook niet negeren. Al eerder heeft de COV een oproep gedaan voor uitgebreid testen. De organisatie wil dat personeel van de slachterijen de komende dagen met voorrang door de GGD op corona wordt getest. Daarbij wordt ervoor gepleit om werknemers die zijn getest en het coronavirus niet hebben wel naar hun werk te laten gaan. De continuïteit van de levering van vlees en vleeswaren voor de Nederlandse voedselvoorziening loopt anders gevaar.

 
Lees ook
‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Hein Pije van Marel.

Peter Broeckx nieuw lid raad van commissarissen Vion

Peter Broeckx nieuw lid raad van commissarissen Vion

Peter Broeckx maakt per 18 maart 2021 deel uit van de raad van commissarissen van Vion. Ton van der Laan trad op dezelfde datum terug, nadat zijn tweede termijn was beëindigd. Dat maakte Vion op 2 april bekend.

Een nieuw urenregistratiesysteem: wat kost dat?

Een nieuw urenregistratiesysteem: wat kost dat?

Op deze vraag krijg je niet zomaar een hapklaar antwoord. Er zijn nogal wat factoren die een rol spelen in de prijsbepaling van een nieuw urenregistratiesysteem. Daarnaast zijn er verschillende betaalconstructies mogelijk rondom dergelijke software. Dit artikel geeft jou hierin meer inzicht, maar behandelt ook de belangrijkste vragen die je kunt stellen...