COV: ‘Nuance ontbreekt in uitlatingen Duijzer’

attachment-001_food-image-VLS14058I01

‘We moeten geen bulkproducten, zoals varkensvlees, naar China willen exporteren’, zegt Dirk Duijzer van Agri&Food in het FD van 16 juni. De COV heeft op deze uitlating gereageerd. ‘De nuance ontbreek’, aldus de organisatie. ‘De Nederlandse vleessector maakt graag gebruik van de mogelijkheid om delen waar minder vraag naar is te exporteren.’

In het artikel heeft Dirk Duijzer, boegbeeld van de Topsector Agri & Food, volgens de COV op zich gelijk dat we in Nederland primair hoogwaardige en duurzame producten moeten produceren voor de Nederlandse en Europese consument. ‘De Nederlandse varkenssector doet dat dan ook al geruime tijd. Zo is het ‘Varken van Morgen’ een kwaliteitsprogramma waarin bovenwettelijke normen zijn opgenomen voor een duurzame productie van varkensvlees. Dit rust op de pijlers dierenwelzijn, diergezondheid en milieu.’

Aan deze duurzame manier van produceren hangt echter een prijskaartje, benadrukt de organisatie. ‘Het spreekt voor zich dat de Nederlandse sector deze kosten wil terugverdienen om verdere verduurzaming van de keten te kunnen blijven financieren. Gelukkig zijn Nederlandse en Europese consumenten bereid extra te betalen voor hoogwaardig Nederlands varkensvlees. In Nederland zijn we bijvoorbeeld gek op karbonade, ham en varkenshaas.’

Geen bulkproducten

Naar sommige andere delen van het varken, zoals de poten, is hier echter minder vraag. ‘Aziatische consumenten, zoals de Chinese vinden weer andere dingen lekker en zijn bereid een (veel) hogere prijs te betalen voor deze producten. Dat zijn dus geen bulkproducten, maar delen van hoogwaardige varkens die niet worden opgenomen door de Europese markt.’

De Nederlandse vleessector maakt graag gebruik van de mogelijkheid om delen waar minder vraag naar is te exporteren. ‘Het zou immers commercieel onverstandig zijn om deze marktmogelijkheden niet te benutten.  Sterker nog, dankzij het beter verwaarden van deze delen in China en andere markten kunnen Nederlandse slachterijen een betere overall-prijs betalen voor de dieren van Nederlandse varkenshouders. Ook zij kunnen daardoor duurzaam (blijven) produceren.’

Duurzaam produceren betekent dus niet alleen specifiek produceren voor duurzame markten in Europa, maar ook het zoeken naar alternatieve markten voor de producten die in Europa niet kunnen worden vermarkt, aldus de COV.

 
Lees ook
COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.