Coronamaatregelen vanaf 13 november

coronamaatregelen vanaf 13-11-2021

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.

1. 1,5 meter regel
De anderhalve meter afstand-regel keert terug, ook in de winkel. Dit betekent dat er weer een maximum zit aan het aantal klanten dat de winkel in mogen (afhankelijk van het aantal vierkante meters).

2. Aangepaste sluitingstijden
Winkels en horeca gaan eerder dicht. Essentiële winkels, zoals de bakker en de slager, en de horeca moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. Voor niet-essentiële winkels en diensten is dit 18.00 uur.

3. Horeca
Voor de horeca geldt dat bezoekers een coronatoegangsbewijs moeten tonen en een zitplek moeten krijgen

4. Compensatie
Ondernemers die getroffen worden door deze maatregelen hebben recht op compensatie.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere maatregelen. Zoals het advies om maximaal vier gasten per dag thuis te ontvangen, geen evenementen na 18.00 uur, zoveel mogelijk thuiswerken en geen publiek bij sportwedstrijden. Op de website van de overheid staat een overzicht van alle maatregelen.

Coronatoegangsbewijs

De komende drie weken wil het kabinet gebruiken om het invoeren van de 2G-maatregelen voor te bereiden. DIt betekent dat het coronatoegangsbewijs alleen nog gebruikt kan worden door mensen die zijn gevaccineerd of corona hebben gehad. Ondernemers zouden zelf de keuze krijgen tussen 2G en 3G (ook toegang met negatieve test). Dit moet nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer en zal ook zeker voorbij komen in het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe coronamaatregelen dat dinsdag plaatsvindt.

MKB Nederland zegt kritisch te zijn over de eventuele invoering. "Kritisch blijven de ondernemersorganisatiesover de uitbreiding van het CTB naar onder andere de niet-essentiële detailhandel. Ook zijn de ondernemersorganisaties bezorgd over het leggen van de keuze voor 2G en 3G bij ondernemers zonder duidelijke criteria. Gaat dit in de praktijk werken vragen ze zich af. Goed is dat werkgevers -indien zij dit nodig achten- de mogelijkheid krijgen om naar een coronatoegangsbewijs (CTB) te vragen om de veiligheid op de werkvloer te garanderen."

 

Dossiers
Lees ook
Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Het maken van veilige maaltijden en salades begint bij hygiënisch werken. Andere gevaren en eisen volgens de nieuwe hygiënecode betreffen onder meer kruisbesmetting door allergenen en houdbaarheid. Waar moet je op letten?

QSTA: platform voor versproducten

QSTA: platform voor versproducten

De bol.com worden van de foodbranche, dat heeft QSTA voor ogen. Met een fijnmazig distributiekanaal voor zowel producenten als afnemers, springt het bedrijf in een gat in de markt. QSTA is een platform voor zowel makers als afnemers van onderscheidende voedselproducten. Het bedrijf richt zich op retailers, versspecialisten en horeca.

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.