Corona: Vlaamse slachterij test 67 werknemers positief

kOEN-1-van-1-560x323

De uitbraak van het coronavirus bij Westvlees blijkt groter dan gedacht: vrijdag 7 augustus zijn 67 werknemers positief getest op corona; donderdag waren dat er nog 50.

Dat meldt VMTFood. Het grootste deel van de betreffende afdeling is nu getest. Ook medewerkers van andere afdelingen van de slachterij met 850 werknemers moeten een test ondergaan.

Het bedrijf neemt inmiddels verdergaande maatregelen. De werknemers van de afdeling ‘versnijderij’ van Westvlees zijn in quarantaine geplaatst. De politie ziet erop toe dat de werknemers zich aan de opgelegde thuisisolatie houden.

Mondmaskers

Van de positief geteste werknemers wonen er dertig in West-Vlaanderen, verspreid over negen gemeenten. Negen van hen wonen in Staden. De gemeente met ruim 11.000 inwoners verplicht vanaf zaterdag het dragen van mondmaskers op alle openbare plekken, meldde burgemeester Francesco Vanderjeugd eind vorige week na crisisoverleg. Twintig besmette medewerkers wonen in Frankrijk.

Slachterij

Westvlees verwerkt jaarlijks 1,4 miljoen varkens tot ruim 140.000 ton varkensvlees. Het hele bedrijf sluiten zou volgens de burgemeester een 'buitensporige' beslissing zijn.

Op basis van recentste resultaten is er beslist om breder te gaan testen binnen het bedrijf om een zo goed mogelijk beeld te krijgen over de situatie.

westvlees_hires-207-van-241-300x199

Belgian Pork Group

Westvlees behoort tot de Belgian Pork Group, een van de belangrijke Europese producenten van varkensvlees. De stilgelegde activiteiten worden overgenomen door andere vestigingen van de groep.

Slachterijen kwetsbaar

Westvlees is geen alleenstaand geval met de corona-uitbraak. De vleessector is extra gevoelig voor het coronavirus. Ook in Duitsland en de VS waren er al grote corona-uitbraken in de vleesindustrie. In het buitenland werd daarbij vaak verwezen naar de precaire omstandigheden van uitzendkrachten. Slachthuizen zetten vaak Oost-Europese arbeidskrachten in, die soms in precaire omstandigheden dicht opeengepakt samenwonen.

Westvlees

Bij Westvlees verzekeren de vakbonden dat van dergelijke arbeidsomstandigheden geen sprake is. Maar de sector is sowieso gevoelig omdat het vaak om zwaar werk gaat, waarbij het voor arbeiders niet altijd mogelijk is afstand te bewaren. Er zijn ook vermoedens dat het virus zich makkelijker verspreidt door de interne luchtcirculatie in gekoelde ruimtes.

 
Lees ook
Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Produceren volgens de nieuwe hygiënecode

Het maken van veilige maaltijden en salades begint bij hygiënisch werken. Andere gevaren en eisen volgens de nieuwe hygiënecode betreffen onder meer kruisbesmetting door allergenen en houdbaarheid. Waar moet je op letten?

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen in de winkel

Wat betekenen de versoepelingen van de coronamaatregelen in de winkel

Vandaag, 25 februari, gaan de eerder aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen in. Wat betekent dit in de winkel van de bakker, slager, visspecialist en slijter?