Corona-controle SZW: slachterijen op de goede weg, maar het kan beter

Maatregelen-Vion-Boxtel

Slachterijen hebben veel maatregelen genomen om besmetting met corona tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er nog verbeteringen nodig; zo moet een aantal slachterijen beter toezien op naleving van de RIVM-richtlijnen tijdens het werk.

Dat wordt duidelijk uit controles door de Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bij vijf slachterijen en twee visbedrijven. Bij de visbedrijven zijn tijdens de inspectie geen overtredingen geconstateerd.

Bij de inspecties is vooral gekeken naar welke corona-maatregelen werkgevers hebben genomen zodat werknemers eerlijk, veilig en gezond kunnen werken.

Aanleiding voor de controles

Aanleiding voor de controles zijn gesignaleerde risico’s omtrent covid-19, diverse meldingen en informatie van de NVWA. Behalve controle op de maatregelen voor een veilig en gezond werkklimaat, is onderzocht of en hoe de werkgevers het risico op een coronabesmetting tijdens het werk zo goed mogelijk voorkomen.

Duidelijk is dat de geïnspecteerde slachterijen al veel maatregelen hebben genomen om besmetting tegen te gaan. Tegelijkertijd zijn er verbeteringen nodig. Een aantal van de geïnspecteerde slachterijen moet beter toezien op naleving van de RIVM-richtlijnen tijdens het werk.

Werkgever heeft zorgplicht

Op grond van de Arbowet heeft de werkgever een zorgplicht die inhoudt dat de werkgever de werknemer in staat stelt zijn werk veilig en gezond te doen. Dit betekent dat de werkgever inventariseert welke risico’s er zijn en hoe hij deze gaat aanpakken.

attachment-001_food-image-VLS3732I01 De werknemers moeten weten welke maatregelen er gelden en zich houden aan de regels. In verband met corona zijn er extra risico’s die de werkgever moet inventariseren en aanpakken. Bij vijf geïnspecteerde slachterijen was dit nog niet op orde. De Inspectie SZW ziet erop toe dat de werkgevers hun risico-inventarisatie en -evaluatie en plan van aanpak op deze punten aanvullen.

Ook controle op huisvesting, vervoer en salariëring

De werknemers van de slachterijen zijn veelal arbeidsmigranten die via een uitzendbureau worden betaald en gehuisvest. Tijdens de controle hebben inspecteurs ook bekeken of zij voldoende betaald krijgen, wat hun werktijden zijn, hoe zij verzekerd zijn en of zij veilig naar hun werk worden vervoerd. Momenteel doet de Inspectie SZW nader onderzoek naar naleving van de Wet Minimumloon.

De Inspectie SZW blijft de komende tijd bedrijven in onder meer de vlees- en agrarische sector controleren in verband met risico’s rondom eerlijk, veilig en gezond werken en werkt daarbij samen met de andere toezichthouders.

 
Lees ook
Mondkapjes weer verplicht in winkels

Mondkapjes weer verplicht in winkels

De coronabesmettingen nemen weer toe en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom keert de mondkapjesplicht in de publieke binnenruimte terug. Dus ook bij de bakker, slager, viswinkel en slijter. Zowel klanten als medewerkers zijn verplicht om een mondkapje te dragen in de winkel.

Bedrijven kampen met tekort personeel

Bedrijven kampen met tekort personeel

Treinen die niet kunnen rijden, restaurants en winkels die de openingstijden moeten aanpassen, schoolklassen die naar huis worden gestuurd. Allemaal vanwege een tekort aan personeel. Een kwart van de Nederlandse bedrijven kampt hiermee.

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer open

Slachthuis Gosschalk mag weer slachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe plan van aanpak van het slachthuis goedgekeurd en het slachthuis mag onder strenge voorwaarde weer open.