Contactloos betalen levert toch risico op

5 februari 2016

Het is voor criminelen heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee consumenten contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld te jatten.

Daarvoor waarschuwde de Consumentenbond donderdag. Banken zeiden dat er maatregelen waren genomen om te voorkomen dat er via een contactloos betalen grote bedragen van iemands rekening kunnen worden gehaald. Maar dat systeem is niet waterdicht, heeft de bond ontdekt. Criminelen die iemands pincode ergens hebben afgekeken, hoeven alleen maar met een speciaal draagbaar pinapparaatje vlak langs iemand te lopen in de winkelstraat. Vervolgens toetsen ze de code in op hun eigen apparaat en de consument is in één keer honderden euro’s armer.

Nog nooit voorgekomen

De Betaalvereniging Nederland nuanceert de test van de Consumentenbond: in werkelijkheid is het nog nooit voorgekomen dat mensen via contactloos betalen geld afhandig is gemaakt. Dat komt volgens een woordvoerder doordat criminelen hun apparaatje hooguit 4 centimeter van de pas moeten houden. In de praktijk bergen mensen hun betaalpas vaak op in hun binnenzak of diep in de portemonnee, waardoor het aflezen van de pas erg lastig is, aldus de zegsman. Mochten het toch gebeuren dat mensen op deze manier worden gerold, dan zullen banken dat volgens hem vergoeden.

Banken gaan duidelijker communiceren

Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond gaan de banken wel hun communicatie over contactloos betalen naar de klant verbeteren. Het kwam voor dat bankmedewerkers klanten op het hart drukten dat de pas voor het overmaken van hogere bedragen altijd fysiek in een betaalautomaat moet worden gestoken. Maar dit is niet juist, wel moet dan de pincode worden ingetoetst.

Altijd op de hoogte blijven?