Consumptie in mei toegenomen

21 juli 2016

De consumptie in Nederland is in mei weer aangetrokken, na een stabilisatie in april.

Consumenten gaven 1,4 procent meer uit dan in mei 2015, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In april werd nog evenveel gespendeerd als een jaar eerder.

Voedings-en genotmiddelen

De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen zaten in mei met 2,3 procent in de lift. Eerder meldde onderzoeksbureau GfK dat de omzet van supermarkten in mei met 5 procent was toegenomen tot €3,39 miljard.

Duurzame goederen

Aan duurzame goederen, bijvoorbeeld woninginrichting en huishoudelijke apparaten, gaven consumenten 2,2 procent meer uit, aldus het CBS. Diensten, zoals woninghuur, verzekeringen, reizen met bus of trein en een bezoek aan een restaurant of de kapper waren goed voor 1 procent meer bestedingen. Verder werd 1,3 procent meer geconsumeerd aan overige goederen, waar bijvoorbeeld gas onder valt.

Positief gestemd over consumptie

Consumenten zijn nog altijd in meerderheid positief gestemd, blijkt uit peilingen van het statistiekbureau. Met een score van 1 ligt het consumentenvertrouwen in juli ook ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Daarmee is het vertrouwen nu ongeveer gelijk aan dat in mei.

Oordeel over economisch klimaat

Vorige maand waren consumenten in doorsnee wel iets optimistischer (plus 4). Vooral het oordeel over het economisch klimaat daalt. Dit heeft vermoedelijk te maken met alle onzekerheid rond de brexit. Ook de koopbereidheid is in juli een fractie afgenomen.

Altijd op de hoogte blijven?