Conserveermiddel E203 wordt verboden, E200 en E292 blijven toegestaan

19 februari 2018 Vleesmagazine/KNS

Het gebruik van het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) is vanaf 12 augustus 2018 niet meer toegestaan in de Europese Unie. E 203 wordt gebruikt in onder meer vleeswaren. Sorbinezuur (E200), kaliumsorbaat (E202) blijven toegestaan. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op haar website.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

De Europese Commissie heeft besloten E203 van de lijst toegestane additieven te schrappen na een herevaluatie door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA in juni 2015. Volgens de EFSA waren er onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar. Er kan dus dus niet worden uitgesloten dat de stof schade aan het DNA kan toebrengen met erfelijke veranderingen tot gevolg. De EFSA kon daarom geen norm voor de aanvaardbare dagelijkse inname vaststellen.

Vervolgens heeft de Europese Commissie in 2016 gebruikers van E 203 opgeroepen wetenschappelijke en technologische gegevens over calciumsorbaat te verstrekken, maar niemand bleek informatie over de genotoxiciteit van calciumsorbaat te kunnen verstrekken. Daarom wordt E203 van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven geschrapt. In de herevaluatie van EFSA werden ook sorbinezuur (E200), kaliumsorbaat (E202) opnieuw onder de loep genomen. Deze additieven blijven wel toegestaan.

Leestip: Slager Albert Dantuma maakt producten zonder toevoegingen

Altijd op de hoogte blijven?