Congres over actuele stand van zaken koudemiddelen en duurzame oplossingen

4ac99ec9da6265734510d3d0734edd31

Voor wie alles wil weten over de ontwikkelingen op het gebied van koudemiddelen, en over milieuvriendelijke alternatieven, wordt op dinsdag 13 juni in Ede het congres 'Koudemiddelen, the next step' gehouden.

Koudemiddelen zijn noodzakelijk om te koelen, of om te verwarmen met een warmtepomp. Maar vanwege de invloed op de opwarming van de aarde liggen veel koudemiddelen onder vuur. R22 bijvoorbeeld mag niet meer worden bijgevuld, en voor andere HFK-koudemiddelen geldt een wettelijke quotaregeling. Prijzen gaan daarom de hoogte in en dat kan gevolgen hebben.

Up-to-date beeld

Het congres start met een up-to-date beeld van de markt van HFK-koudemiddelen. Hoe ontwikkelen aanbod en prijzen zich en wat zijn de verwachtingen voor de (nabije) toekomst? Daarna wordt u bijgepraat hoe voorlopers inspelen op de uitfasering en quotaregeling, waaronder supermarktketens. Zij vervangen niet alleen de koudemiddelen, maar zorgen met de uitwisseling van koude en warmte voor duurzame energiesystemen.

Grootste CO2-koelproject ter wereld

Ook groenteverwerker Staay Groep speelt in op de uitfasering van F-gassen. De koudemiddelkeuze voor een nieuw koelhuis in Dronten is gevallen op CO2. Nu staat daar het grootste CO2-koelproject ter wereld. De ontwerpers gaan in op de keuzes die hier gemaakt zijn. Vers van de pers tijdens het congres zijn de veiligheidsrichtlijnen voor propaaninstallaties. Daar krijgt een bondig overzicht van. En drie bedrijven krijgen de kans om hun innovatie in relatie tot koudemiddelen te tonen. De aanwezigen mogen meestemmen wie deze pitch zal winnen.

Keuzesessies

In een ronde met keuzesessies kunnen de bezoekers kiezen uit onderwerpen als de laatste trends op het gebied van koolwaterstoffen, het ontwerpen van installaties met een laag-GWP koudemiddel en de verschillen tussen het keuren van koude-installaties met natuurlijke koudemiddelen en installaties met synthetische koudemiddelen.

Supermarktmanager Piekema

Als uitsmijter is een plaats ingeruimd voor Harry Piekema, de voormalige supermarktmanager meneer Van Dalen uit de Albert Heijn-reclame. Piekema is een veelzijdig man. Hij is acteur, toert het land door met een eigen theatervoorstelling en werkt als communicatietrainer en -adviseur. Voor het congres heeft Piekema een voorstelling samengesteld waarin zijn veelzijdigheid samenkomt. En dat koppelt hij aan het thema koudemiddelen. Zijn rol als supermarktmanager is het uitgangspunt. Daarmee wist Piekema klanten aan Albert Heijn te binden door de grootgrutter als betrouwbaar en klantvriendelijk te positioneren. Op het congres laat Piekema zien hoe u dat zelf kunt aanpakken. Om een klant met u in zee te laten gaan is namelijk meer nodig dan een fantastisch voorstel voor een klimaatvriendelijke koelinstallatie.

Rondleiding

Het congres vindt plaats op 13 juni bij Aeres Tech in Ede. Wie om 14.00 uur aanwezig is, kan meelopen in een rondleiding door het opleidingscentrum. Het is ook mogelijk om tussen 15.00 en 15.30 uur te arriveren. Om 15.30 uur begint het plenaire programma, met een welkomstwoord van Jenny van de Bovenkamp, directeur van Aeres Tech. Daarna neemt dagvoorzitter Claudia Reiner de microfoon over en de aanwezigen door de middag en avond leiden. Om 18.20 uur wordt een maaltijd geserveerd.

Inschrijven voor het congres 'Koudemiddelen, the next step' kan via de speciale website.

Lees ook
Jeroen van Voornveld, Slagerij Gelderblom: “De nieuwe winkel voldoet optimaal aan klantenwensen”

Jeroen van Voornveld, Slagerij Gelderblom: “De nieuwe winkel voldoet optimaal aan klantenwensen”

Klanten komen naar de slager voor gemaksproducten en een bijzonder assortiment, zegt Jeroen van Voornveld van Slagerij Gelderblom in Ermelo. “Om dit goed te presenteren, hadden we een nieuwe winkel nodig.”

De kracht van het interieur

De kracht van het interieur

Natuurlijk draait het in de slagerij in eerste instantie om de kwaliteit van de verkoopwaren en een goede service. “Maar onderschat de rol van de winkelinrichting niet,” zegt slager Jeroen van Voornveld. Presentatie, routing en sfeer kunnen bijdragen aan een fikse stijging van de omzet.

‘Kies voor een winkel die bij jouw klanten past’

‘Kies voor een winkel die bij jouw klanten past’

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van winkelinrichting is het steeds groter wordende aandeel zelfservice in de verswinkels, vertelt Peter Pels, verkoopadviseur van Emondt-KMI Fresh Food Interiors. “Zelfserviceconcepten kunnen, mits goed toegepast en in combinatie met verspresentaties, veel voordelen bieden zoals extra impulsaankopen en meer...