Code of Conduct van COV aangescherpt

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Pixabay

De Code of Conduct van de COV is aangescherpt met extra waarborgen voor dierenwelzijn. Op de jaarlijkse openbare ledenvergadering heeft voorzitter Laurens Hoedemaker de aangescherpte afspraken aangeboden aan Hugo van Kasteel, Directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het Ministerie van Landbouw (LNV).

De naleving van wet- en regelgeving rond het welzijn van slachtdieren ligt bij COV-leden al zeer hoog, zo blijkt uit de periodieke Naleefmonitor van de NVWA, die permanent toezicht houdt op deze en andere bedrijfsprocessen. Nederland behoort tot de wereldtop in het waarborgen dat de dieren correct worden behandeld. Om te bevorderen dat ook die laatste paar procent uit de statistieken verdwijnt, en incidenten waar mogelijk nog kunnen worden voorkomen, is de Code verder aangescherpt.

COV Gedragscode 

De COV Gedragsdode voorziet in jaarlijkse training van slachterijmedewerkers en rapportages. Met intensieve cameramonitoring, die verder gaat dan de EU-richtlijnen, blijft het aantal incidenten tot een absoluut minimum beperkt. Aanvullend wordt hard gewerkt om Artificial Intelligence in te zetten bij de beoordeling van camerabeelden.

De Code schrijft voor dat slachterijmedewerkers, die werken met levende dieren, meer bij elkaar over de vloer komen om ervaringen uit te wisselen. Medewerkers, die zorgen voor het lossen van de dieren, krijgen jaarlijks bijscholing en worden uitgedaagd om zelf verbeteringen voor te stellen.

Dierenwelzijn

Daarnaast beoordelen externe specialisten de borging van het dierenwelzijn per bedrijf en komen, indien nodig, met aanbevelingen voor verdere verbetering. Deze specialisten voldoen aan COV normen en worden door de COV geregistreerd. Tot slot wordt er jaarlijks met gedefinieerde KPI’s gerapporteerd over de werking, de naleving en de resultaten van de Code.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie

Dreigend CO2-tekort voor drank-, vlees- en voedingsindustrie

Er dreigt een tekort aan CO2 voor de drank, vlees- en voedingsindustrie, meldt De Tijd. CO2 wordt onder andere gebruikt voor droogijs, de prik in cola, de bruis in bier, en de verdoving van dieren in slachthuizen.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediƫntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2022 bekend

Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2022 bekend

Wakker Dier heeft de vijf nominaties voor de Liegebeestverkiezing van 2022 bekendgemaakt. Met deze verkiezing wil Wakker Dier misleidende uitspraken over dierenwelzijn aanpakken en bedrijven en consumenten scherp houden.