Coalitie Food2Food 2.0 zet zich in voor circulair gebruik van plastic

15 december 2021 Lauren Scheurwater

Op vrijdag 3 december vond de kick-off bijeenkomst plaats van de ‘Coalitie Food2Food 2.0’. Deze coalitie bestaat uit meer dan dertig ketenpartners die zich inzetten voor circulair gebruik van plastic. De focus ligt op een industriële test van CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van plastics uit afvalstromen.

De coalitie wil een tastbare bijdrage leveren aan oplossing van het plastic-probleem. Dus worden de operationele en financiële effecten van transitie naar een circulaire plasticketen onderzocht. En wordt er concreet uitgewerkt hoe deze nieuwe techniek kan doorgroeien naar marktacceptatie en commerciële toepassingen.

Het verspillen van eenmalige plastic voedselverpakkingen is namelijk een urgent maatschappelijk probleem. De verpakkingen staan voor ongeveer 40 procent van het plasticvolume in Nederland en worden volledig geproduceerd uit fossiele grondstoffen. Het recyclen van deze verpakkingen leidt tot minder CO2 uitstoot.

CurvCode

Namens Plactic Part NL onderzocht de projectgroep ‘Food2Food’ welke technologieën geschikt zijn om plastic efficiënt te scheiden uit afvalstromen. Hierbij is vastgesteld dat CurvCode, een digitaal watermerk ontwikkeld door FiliGrade in Eindhoven, veel potentie heeft.

Tijdens het testprogramma wordt de werking van CurvCode gevalideerd in industriële omstandigheden. De verwachting is dat het testprogramma in het tweede kwartaal van 2022 is afgerond.

Deelnemen

Het project wordt door projectleider Prof. Dr. Ir. Roland ten Klooster geleid. Marktpartijen kunnen deelnemen aan deze coalitie door zich voor 31 december 2021 aan te melden. Andere partijen die zich al aangemeld hebben zijn bijvoorbeeld SPAR, Verstappen Advanced Packaging, Wageningen University & research.

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?