CO2-tekort bedreigt Britse vleesindustrie

20 september 2021 Mischa Brendel André Bjørkhaug

Door de stillegging van twee Britse kunstmestfabrieken dreigt er in het land een tekort aan CO­2, waardoor dieren in het slachthuis niet meer bedwelmd kunnen worden. De Britse vereniging van vleesverwerkers trekt aan de bel.

Door de hoge gasprijzen in Europe heeft kunstmestproducent CF Industries besloten alle twee zijn Britste fabrieken, in Billingham en Ince, stil te leggen.

De British Meat Processors Association (BMPA), de Britse vereniging van vleesverwerkers, trekt nu aan de bel. Naar verwachting is er over twee weken niet voldoende CO2 meer beschikbaar om varkens te bedwelmen voor de slacht. Ook de pluimveebedrijven voorzien problemen op korte termijn.

Bedrijven die rund- en lamsvlees produceren hebben hier minder mee te kampen, maar CO2 wordt ook gebruikt om vlees vacuüm te verpakken. Zonder het gebruik van CO2 bij het verpakkingsproces, is het vlees tot vijf dagen minder lang houdbaar, aldus de vereniging.

BMPA-directeur Nick Allen: “Deze crisis toont aan dat de Britse voedselvoorzieningsketen is overgeleverd aan een handvol grote kunstmestproducenten (vier à vijf bedrijven), verspreid over Noord-Europa. We zijn afhankelijk van een restproduct van hun productieproces om de Britse voedselketen in beweging te houden.”

De BMPA wil dat de Britse overheid de CO2-productie op korte termijn laat opvoeren en dat het zich ook harder opstelt tegenover de CO2-producenten. Volgens Allen hebben ze geen enkele waarschuwing ontvangen dat de kunstmestfabrieken de productie stil zouden leggen met als gevolg dat de vleesverwerkende industrie nu in de chaos is gestort.

Altijd op de hoogte blijven?