CO2-tekort bedreigt Britse vleesindustrie

Varkensvlees

Door de stillegging van twee Britse kunstmestfabrieken dreigt er in het land een tekort aan CO­2, waardoor dieren in het slachthuis niet meer bedwelmd kunnen worden. De Britse vereniging van vleesverwerkers trekt aan de bel.

Door de hoge gasprijzen in Europe heeft kunstmestproducent CF Industries besloten alle twee zijn Britste fabrieken, in Billingham en Ince, stil te leggen.

De British Meat Processors Association (BMPA), de Britse vereniging van vleesverwerkers, trekt nu aan de bel. Naar verwachting is er over twee weken niet voldoende CO2 meer beschikbaar om varkens te bedwelmen voor de slacht. Ook de pluimveebedrijven voorzien problemen op korte termijn.

Bedrijven die rund- en lamsvlees produceren hebben hier minder mee te kampen, maar CO2 wordt ook gebruikt om vlees vacuüm te verpakken. Zonder het gebruik van CO2 bij het verpakkingsproces, is het vlees tot vijf dagen minder lang houdbaar, aldus de vereniging.

BMPA-directeur Nick Allen: “Deze crisis toont aan dat de Britse voedselvoorzieningsketen is overgeleverd aan een handvol grote kunstmestproducenten (vier à vijf bedrijven), verspreid over Noord-Europa. We zijn afhankelijk van een restproduct van hun productieproces om de Britse voedselketen in beweging te houden.”

De BMPA wil dat de Britse overheid de CO2-productie op korte termijn laat opvoeren en dat het zich ook harder opstelt tegenover de CO2-producenten. Volgens Allen hebben ze geen enkele waarschuwing ontvangen dat de kunstmestfabrieken de productie stil zouden leggen met als gevolg dat de vleesverwerkende industrie nu in de chaos is gestort.

Dossiers
Lees ook
Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.

Rewe kiest voor Duits varkensvlees

Rewe kiest voor Duits varkensvlees

De Duitse supermarktgroep Rewe wil vrijwel alleen nog maar varkensvlees uit eigen land in de schappen hebben. De supermarktgroep verhoogt de minimumprijs voor varkenshouders. 95 procent van de varkensvleesproducten in de supermarkten Rewe en Penny is medio 2022 afkomstig van Duitse varkens.

Barbecuekoning Jord Althuizen werkt met de heyde hoeve

Barbecuekoning Jord Althuizen werkt met de heyde hoeve

Barbecuekoning en ’pyro-culinair avonturier’ Jord Althuizen werkt al jarenlang met varkensvlees van de Brabantse boerencoöperatie Heyde Hoeve, die wordt geleid door Tiny Schepers. “Hij is de expert in het grootbrengen van vlees, ik in het bereiden en opeten ervan.”