CNV luidt noodklok over Inspectie SZW

24751

In bedrijfstakken waar fraude en uitbuiting aan de orde kunnen zijn, krijgen bedrijven lang niet vaak genoeg controle van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie. Dat komt door een gebrek aan mankracht. Vakbond CNV slaat daarover donderdag alarm bij de Tweede Kamer.

‘Er moet snel fors meer capaciteit bij. Malafide werkgevers hebben nu vrij spel’, zegt CBV-voorzitter Maurice Limmen.

De risicosectoren zijn de land- en tuinbouw, de bouw, de detailhandel, het transport, de horeca, de uitzendbranche en de schoonmaak. In de branches zijn vorig jaar 5348 controles uitgevoerd op in totaal zo’n 154.000 werkgevers, dat is slechts 3,5 procent. Veel te weinig, aldus Limmen. ‘Dat zet dus geen zoden aan de dijk. Zonder controle zijn regels en wetten een wassen neus.’

Inspectie SZW

De Inspectie SZW voert de controles uit om onder meer schijnconstructies, oneerlijke concurrentie en uitbuiting tegen te gaan.

De regeringspartijen VVD en de PvdA reageren terughoudend op het pleidooi van Limmen. De VVD vindt dat de inspectie zelf moet bepalen waar ze haar prioriteiten legt. En wat VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn betreft zijn dat vooral zwartwerk en veiligheid. 'Daar moet echt de aandacht liggen.'

Volgens de PvdA is het aanpakken van onderbetaling en verdringing een topprioriteit van de partij. 'Daarom heeft de PvdA eerder op uitbreiding van de inspectie aangedrongen', aldus PvdA-Kamerlid John Kerstens. Hij wijst op de 35 extra inspecteurs die er deze kabinetsperiode in overleg met vakbonden en werkgevers zijn bijgekomen. 'Vorig jaar wisten we daarbovenop 5 miljoen extra voor de inspectie vrij te spelen.'

Lees ook
COV reageert op kamerdebat over misstanden in de slachterij

COV reageert op kamerdebat over misstanden in de slachterij

De Tweede Kamer debatteerde 17 mei over ‘de voortdurende misstanden in slachterijen’. Het debat leverde 18 moties op, die volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) overwegend overbodig, onnodig en onuitvoerbaar zijn.

TAPP Coalitie: “Consument gaat er jaarlijks op vooruit bij btw-verhoging op vlees en zuivel”

TAPP Coalitie: “Consument gaat er jaarlijks op vooruit bij btw-verhoging op vlees en zuivel”

Dinsdag 10 mei stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een PVV-motie waarin de Kamer de regering oproept om geen heffing op vlees in te voeren. De plannen van landbouwminister Henk Staghouwer om een vleestaks te onderzoeken, kregen veel weerstand uit verschillende partijen. De TAPP Coalitie reageert op de stemming van de Kamer.

Meerderheid Tweede Kamer stemt tegen vleestaks

Meerderheid Tweede Kamer stemt tegen vleestaks

Dinsdag 10 mei steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de PVV waarin de Kamer de regering verzoekt geen vleestaks in te voeren. Deze motie kwam als reactie op de plannen van landbouwminister Henk Staghouwer, die eind maart in een Kamerbrief schreef dat hij de mogelijkheden voor een heffing op vlees wilde onderzoeken.