Classificatieapparatuur slachtvarkens vervangen

13 augustus 2012 Edwin Rensen

DEN HAAG - De Hennessy Grading Probe (HGP2), die gebruikt wordt voor de bepaling van het percentage mager vlees van geslachte varkens, wordt vanaf 3 oktober niet langer gebruikt. CGM komt daarvoor in de plaats.

DEN HAAG - De Hennessy Grading Probe (HGP2), die gebruikt wordt voor de bepaling van het percentage mager vlees van geslachte varkens, wordt vanaf 3 oktober niet langer gebruikt. CGM komt daarvoor in de plaats.

Onderdelen van de HGP2 zijn niet meer leverbaar. Het Productschap Vee en Vlees heeft daarom in samenwerking met BV CBS nieuwe apparatuur laten testen. Op grond van deze testen en een uitsnijproef wordt de HGP2 vervangen door de Capteur Gras/ Maigre (CGM) van het Franse Sydel.

Karkas
Daarnaast heeft de EU in 2006 besloten om de wijze waarop het mager vlees percentage wordt berekend aan het passen: de raming van het percentage mager vlees wordt nog alleen gebaseerd op versnijding van de vier belangrijkste deelstukken en niet langer op basis van versnijding van het gehele karkas. Hierdoor wordt nauwkeuriger het percentage mager vlees bepaald. Aangezien de laatste Nederlandse uitsnijproef dateert van 2004/2005 is de huidige formule voor het percentage mager vlees nog gebaseerd op de oude EU systematiek.

De CGM is net zoals de HGP2 een prikpistool dat de spek- en spierdikte meet tussen de derde en vierde rib van achter, 6 cm uit de mediaan. De gemeten millimeters spek en spier worden met een formule omgerekend naar een percentage mager vlees. Bij deze uitsnijproef is ook de nieuwe EU systematiek voor de berekening van het % mager vlees gebruikt.
 

Altijd op de hoogte blijven?