China stelt importverbod voor Nederland varkensvlees in

attachment-001_food-image-VLS13723I01

China heeft een importverbod ingesteld voor varkensvlees uit Nederland. De NVWA meldt dat het exporteren van varkensvlees, darmen, gesmolten varkensvet/reuzel en vers kalfsvlees naar de Volksrepubliek China tijdelijk is opgeschort.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de betrokken exporterende bedrijven hebben kennisgenomen van het tijdelijk stopzetten door China van de import van varkensvlees van deze bedrijven. Samen met de Nederlandse overheid zet de COV zich sterk in voor het zo spoedig mogelijk opheffen van deze tijdelijke importstop. Gezien de maatregelen die door de Nederlandse bedrijven genomen zijn om verspreiding van COVID-19 te voorkomen, is COV vol vertrouwen dat dit spoedig mogelijk moet zijn.

Zeer ingrijpende maatregelen

Na de recente hernieuwde problemen met COVID-19 in Beijing, neemt China momenteel zeer ingrijpende maatregelen bij de import van voedingsmiddelen. Een van de Chinese verklaringen voor de nieuwe uitbraak is een mogelijke relatie met de import van zalm. En hoewel onderzoek en wetenschap aangeven dat COVID-19 niet overgedragen kan worden via voedingsmiddelen, brengt China momenteel in kaart hoe de COVID-19 situatie is in de vele landen die voedingsmiddelen naar China exporteren. Dit gebeurt zowel in Europa als in Noord- en Zuid-Amerika. In verschillende landen uit al deze werelddelen heeft China de export vanuit voedingsmiddelenbedrijven tijdelijk opgeschort vanwege COVID-19 gevallen bij medewerkers.

Sinds 28 juni is dit ook het geval voor een viertal Nederlandse bedrijven. Om een beter beeld te krijgen van de situatie voor deze bedrijven en van de genomen maatregelen in Nederland, is de export naar China voor deze bedrijven tijdelijk stopgezet.

Grondige rapportage

Samen met de vier betrokken bedrijven en de overheidsinstanties stelt de COV een grondige rapportage opstellen omtrent de in Nederland getroffen maatregelen en de garanties die Nederland bij export kan geven. De organisatie vertrouwt erop dat op basis van deze uitgebreide rapportage de tijdelijke exportrestrictie snel opgeheven kan worden.

 
Lees ook
COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?

NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijzigt vanaf 1 januari 2022 de tarieven. Deze stijgen met maximaal 2,4 procent. Dit zijn de kosten die NVWA in rekening brengt voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse.