CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Varkenshouderij_Pxhere

Foto: Pxhere

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen. 

De afgelopen jaren lag het aantal varkens in Nederland rond de 12 duizend. In 2021 waren het er 11,4 duizend een daling van 4 procent. Wel is volgens het CBS het aantal varkensbedrijven afgenomen, van 6500 in 2011 tot 3400 in 2021. Dit betekent dat het gemiddeld aantal varkens per bedrijf bijna is verdubbeld: van 1900 in 2011 naar 3400 in 2021.

Het aantal runderen in Nederland is bijna gelijk gebleven. In totaal waren er dit jaar 17 duizend runderen, een daling van 0,4 procent ten opzichte van 2020. Wel daalde het aantal vleeskalveren  met 2 procent naar ruim 1 miljoen dieren.

Het aantal kippen daalde in 2021 met 2 procent naar zo’n 99,9 miljoen kippen. Deze daling komt doordat het aantal vleeskuikens afnam, met 2 miljoen dieren af naar 47 miljoen (-4 procent). Het aantal schapen daalde naar 848 duizend.

Bron: CBS

Dossiers
Lees ook
Transitietool voor meer kalveren bij de koe

Transitietool voor meer kalveren bij de koe

Caring Farmers presenteert ‘Kalfjes bij de Koe’: een transitietool voor boer en burgers om samen te werken aan meer kalfjes bij de koe. De website helpt burgers om kalf-bij-koe zuivel te kopen waardoor de boerderijen verder kunnen ontwikkelen.

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Fikse stijging vleesprijzen

Fikse stijging vleesprijzen

In de eerste helft van dit jaar zijn de vleesprijzen flink gestegen. Vooral rund- en kalfsvlees is aanzienlijk duurder geworden, met een prijsstijging van ruim 14 procent.