CBS: 8 op de 10 Nederlanders eet niet dagelijks vlees

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Acht op de tien Nederlanders eet niet dagelijk vlees. Dat blijkt uit onderzoek Belevingen 2020 van het CBS. Volgens de cijfers eet 45 procent van de ondervraagden maximaal vier dagen in de week vlees, 5 procent eet nooit vlees. 30 procenten eet vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde ging het afgelopen jaar minder vlees eten en een half procent stopte helemaal. 

Voor het onderzoek ondervroeg het CBS ruim 3,6 duizend inwoners van Nederland van 18 jaar en ouder in de periode februari tot en met juni 2020. Zij kregen vragen over de klimaatverandering en energietransitie. Ook werd gevraagd naar de vlees- en visconsumptie. De coronacrisis, die toen net begon, kan invloed gehad hebben op de antwoorden.

Vleesconsumptie

Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de Nederlanders niet meer dagelijks vlees eet (flexitarisch). 20 procent doet dit nog wel. Van de groep mensen die geen vlees zegt te eten, eet 3 procent nog wel vis (pescotariers). 2 procent eet geen vlees of vis (vegetarisch) en 0,4 procent eet alleenmaar plantaardig.

Dierwelzijn

35 procent van de ondervraagden zegt in 2020 minder vlees te zijn gaan eten. Dit betekent een dag geen vlees of kleinere porties. 58 procent heet de vleesconsumptie niet veranderd. 37 procent van de vleeseters vindt dat ze minder vlees moeten eten. Dierwelzijn is daarvoor het belangrijkste argument (70 procent). Klimaat of milieu staat met 59 procent op de tweede plaats. 

Onderwijsniveau

De onderzoekers keken ook naar het onderwijsniveau ten op zichte van de vlees- en visconsumptie. Hieruit blijkt dat hoogopgeleiden vaker kiezen voor minder vlees eten dan laagopgeleiden. Volgens de cijfers van het CBS eet 10 procent van de volwassenen met een wo-opleiding eet pesco- of vegetarisch en van de hbo’ers 6 procent. Bij mensen die alleen basisonderwijs hebben gevolgt is dit slechts 1 procent. Universitair geschoolden kiezen het het vaakst voor plantaardig (2 procent).

Bron: CBS

 

Dossiers
Lees ook
Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Duurzame landbouw, economische groei in de food sector en een integraal voedselbeleid. Dáár draaide het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar om. Het voedselbeleid moet beter: een beter perspectief voor de boeren voor duurzame landbouw, ruimte voor ondernemers en een Deltaplan voor integraal voedselbeleid en dat voor...

Barbecue 2020: kleinere groepen en hamburger blijft favoriet

Barbecue 2020: kleinere groepen en hamburger blijft favoriet

De coronaperiode heeft zijn weerslag op het barbecuegedrag van Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek van De Barbecue Boer. Veel mensen barbecueën alleen met het eigen gezin. Daarbij blijft de hamburger favoriet.De webshop in barbecuecatering ondervroeg haar klanten en daarvan gaf 42 procent aan alleen met het gezin te barbecueën in coronatijd. 31 procent...

Gaan we door corona minder vlees eten?

Gaan we door corona minder vlees eten?

Het ontstaan van een uitbraak van het coronavirus op een versmarkt in China en de vele uitbraken van corona in slachthuizen geven stof tot nadenken. Zorgt corona voor een verminderde vleesconsumptie en een versnelde plantaardige transitie? VMT zocht het uit en deed een rondvraag bij verschillende experts.Tiny van Boekel, tot vorig jaar hoogleraar voedseltechnologie...