Cargill investeert in start-up Bflike

spaarvarken

Start-up Bflike, ontwikkelaar van technologieën die resulteren in plantaardige vlees- en visproducten die zo veel mogelijk lijken op hun dierlijke tegenhangers, vindt in Cargill een nieuwe investeringspartner.

Het partnerschap tussen de twee bedrijven koppelt het uitgebreide ingrediëntenaanbod van Cargill aan de technologie en innovaties van Bflike om voedingsproducenten en retailers in staat te stellen smakelijke plantaardige producten snel en betaalbaar op de markt te brengen. 

Bflike is een snel groeiende start-up, opgericht door BOX BV en gevestigd op het Agro Business Park in Wageningen. Het bedrijf stelt zijn eigen technologie en premix van ingrediëntenoplossingen exclusief beschikbaar aan voedingsproducenten en retailers die licentiehouders zijn, zodat deze hun eigen vlees- en visalternatieven kunnen commercialiseren.

De sleutel voor de innovatie bij Bflike ligt bij hun vet- en bloedvervangers, aldus het persbericht van Cargill. Voor beide werd patent aangevraagd. De technologie zorgt voor zo goed mogelijk nagebootste plantaardige alternatieven voor vlees en vis, die - zowel rauw als klaargemaakt - “niet te onderscheiden [zijn] van vlees of vis wat betreft uitzicht, textuur, mondgevoel, ‘wegsmelten’ en bereidingsprestaties.”   

De investering van Cargill in Bflike verloopt via een joint venture met BOX (Blue Ocean Xlerator NV), een private Nederlandse incubator/accelerator die focust op duurzame innovaties in de voedingssector. Bflike kan zich daarnaast beroepen op de technische ondersteuning van TOP BV, een Nederlandse technologische voedingsdienstverlener en dochteronderneming van BOX, gevestigd in Wageningen Food Valley.

Dossiers
Lees ook
‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

Een meerderheid van de Nederlanders steunt het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten, zo blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van ProVeg.

Grote verschillen in voedingswaarde vlees en vleesvervangers

Grote verschillen in voedingswaarde vlees en vleesvervangers

De populariteit van vleesvervangers neemt toe. Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet meer dagelijks vlees te eten en kiezen in plaats daarvan voor een plantaardig alternatief. Reden voor een groep onderzoekers van Duke University uit de Verenigde Staten om te kijken naar de verschillen in voedingswaarde tussen vlees en vleesvervangers. Vlees...

Greenforce lanceert plantaardig vlees in poedervorm

Greenforce lanceert plantaardig vlees in poedervorm

De Duitse startup Greenforce brengt een vleesvervanger in poedervorm op de Nederlandse markt. Deze Easy Mixen bestaan uit plantaardig erwteneiwit waaraan consumtenten water toevoegen om er bijvoorbeeld een burger of gehaktbal van te maken.